ZPS proti uvedbi novih nadomestil bank NLB in Unicredit

Potrošnikom ob tem svetujejo, naj razmislijo o menjavi banke, s čimer lahko tudi občutno prihranijo.
Objavljeno
24. oktober 2017 18.47
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je banki NLB in Unicredit pozvala k preklicu napovedanih novih nadomestil za procesiranje transakcij, ki niso v evrih - tudi v primeru nakupov v tujih spletnih trgovinah. Potrošnikom ob tem svetujejo, naj razmislijo o menjavi banke, s čimer lahko tudi občutno prihranijo.

Od 1. novembra nameravata NLB in Unicredit potrošnikom zaračunavati nadomestila za nakupe v trgovinah v tujini izven evrskega območja, očitno pa bo treba plačati tudi za kartične spletne nakupe v tujini. »Z novimi nadomestili naj bi postale plačljive storitve, ki so bile do zdaj brezplačne, takšna nadomestila pa nam niso znana iz drugih držav članic EU,« so zapisali v zvezi.

Obe novi nadomestili sta ob tem »le vrh ledene gore«, poudarjajo v potrošniški organizaciji. V okviru rednega spremljanja cen najpogosteje uporabljanih bančnih storitev so namreč že poleti ugotovili, da je bilo takšnih podražitev letos več kot v celotnem lanskem letu.

Potrošnikom sporočajo, da banke plačilne storitve v tem obsegu dražijo predvsem zato, ker računajo na pasivnost svojih strank. »Zvestoba banki pa se ne splača, saj med bankami obstajajo velike razlike. Vsem, ki za poslovanje z bančnim računom ne želijo plačati (pre)več, svetujemo, naj v našem bančnem primerjalniku preverijo, kakšen prihranek se jim obeta, če zamenjajo banko,« so zapisali.

Kakšni so lahko prihranki?

Po njihovih izračunih lahko povprečni potrošnik, ki posluje s spletno banko, na letni ravni z zamenjavo prihrani do 77 evrov, potrošnik, ki posluje na bančnem okencu, pa do 180 evrov.