ZPS zbrala dovolj prijav Volkswagnovih voznikov za tožbo

Slovenski lastniki avtomobilov so se odzvali množično, pravijo pri ZPS.
Objavljeno
25. oktober 2017 17.56
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – ZPS, ki je sredi septembra sedanje in nekdanje lastnike vozil, za katere je Volkswagen prirejal podatke o izpustih, pozvala, naj se prijavijo k sodelovanju v kolektivni tožbi zoper Volkswagen, je zbrala dovolj prijav, da bo lahko začela priprave na tožbo. »Slovenski lastniki avtomobilov so se odzvali množično,« so danes sporočili iz ZPS.

Lastniki teh avtomobilov so se morali prijaviti pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in predložiti dokumentacijo, ki dokazuje, da so ali pa so bili lastniki avtomobilov z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za zavajanje na testih izpustov v času do 18. septembra 2015, ko je izbruhnila afera.

Kampanjo bo financiral sklad Burford German Funding, ki je ZPS postavil pogoj, da mora do konca oktobra zbrati 1000 prijav lastnikov takšnih avtomobilov. Kot so navedli, je »ob več kot 1000 sprejetih prijavah, ki zadostijo najbolj strogim pogojem, prijavo zaključilo še skoraj 2000 ostalih lastnikov, približno toliko pa jih je začelo izpolnjevati obrazec, a ga še ni dokončno oddalo«.

V ZPS so poudarili, da lahko oškodovancem sodelovanje v akciji prinese le korist. Če bo postopek uspešen, bo vsak oškodovanec prispeval k pokrivanju stroškov akcije v obliki prispevka v višini največ 35 odstotkov dosojene odškodnine. Če ne bo uspešen, pa oškodovanci ne bodo imeli nobenih obveznosti.

ZPS prijave k skupinski tožbi, ki jo pripravljajo v okviru kampanje preko Evropske potrošniške organizacije BEUC v povezavi z nemško podružnico ameriške odvetniške pisarne Hausfeld, zbira še naprej. Ta bo predvidoma potekala vsaj do sredine decembra, so napovedali.