Cerar: Sem za večjo tehnološko usmerjenost države

Predsednik vlade Miro Cerar na prvem obisku v znanstvenoraziskovalni ustanovi, na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani.

Objavljeno
27. oktober 2014 16.25
Miro Cerar na IJS
S. R. P., Znanost
S. R. P., Znanost

Predsednik vlade Miro Cerar je danes obiskal ljubljanski Institut Jožef Stefan. Po nagovoru raziskovalcev se je udeležil slovesnega odprtja pilotnega objekta Infrasun, ki temelji na integraciji najsodobnejših sončnih termalnih tehnologij v enovit sistem ogrevanja in hlajenja prostorov z energijo Sonca.

V nagovoru je čestital zaposlenim na institutu za njihove dosežke in poudaril, da je znanstvenoraziskovalna dejavnost zelo pomembno področje, ki pa ima dodano vrednost le, ko njeni dosežki najdejo učinkovito pot v gospodarstvo. Poudaril je, da je vsak dosežek odličen predvsem in zgolj toliko, kolikor služi družbi in človeštvu. »V Sloveniji imamo ogromno znanja, spretnosti in izkušenj ter odlične institucije, kot je Institut Jožef Stefan, ampak kljub temu nam ne gre. Zakaj? Ker smo vse to razpršili, se zaprli vsak v svoj kotiček, predvsem pa pozabili, da odličnost ni samo to, da si spreten in pameten, ampak predvsem to, da s to spretnostjo in pametjo storiš nekaj dobrega za soljudi,« je dejal predsednik vlade.

Zagotovil je, da se bo njegova vlada zavzemala za učinkovit in strateško usmerjen raziskovalno-inovacijski sistem in za družbeno promocijo znanosti na vseh ravneh, kar naj bi prispevalo k večji tehnološki usmerjenosti družbe in države.