Članstvo Cernu Sloveniji že prinaša razultate

V okviru informativnega dneva so nekatera slovenska podjetja predstavila načine sodelovanja in primere dobrih praks.
Objavljeno
07. november 2017 17.46
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana - Predstavniki Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) so na današnjem informativnem dnevu o pomenu sodelovanja slovenskega gospodarstva in znanosti v Cernu ocenili, da Sloveniji pridruženo članstvo že prinaša dobre rezultate za slovensko gospodarstvo. Pomen sodelovanja z organizacijo je poudarila tudi ministrica Maja Makovec Brenčič.

Informativni dan je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport organiziralo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije. Ob tej priložnosti so predstavniki pozdravili vključenost Slovenije v delo organizacije in predstavili možnosti krepitve znanstvenega in tehničnega sodelovanja pri raziskovalnih projektih, pa tudi širše.

Kot so sporočili z ministrstva, je Makovec Brenčičeva na informativnem dnevu izpostavila, da se s sodelovanjem krepijo tudi možnosti in priložnosti za uveljavitev slovenskega znanja v tej »eminentni znanstveni družini«.

Cern je napredni razvojni in poslovni partner

Slovenski predstavniki so bili v letošnjem letu že udeleženi v poletni šoli Cerna, poleg tega pa sodelujejo tudi v programih za usposabljanje učiteljev. Na ministrstvu so zapisali, da Cern ni zgolj pomembna znanstvena institucija, temveč tudi tehnološki laboratorij ter napredni razvojni in poslovni partner, kjer lahko pomembno vlogo igra vrsta slovenskih znanstvenih in izobraževalnih institucij, od univerz dalje, vključno s slovenskimi podjetji.

Po mnenju predstavnikov Cerna pridruženo članstvo Sloveniji v samo nekaj mesecih že prinaša dobre rezultate za slovensko gospodarstvo, saj z njimi že sodeluje nekaj slovenskih podjetij, novo pridruženo partnerstvo z organizacijo pa odpira vrata tudi za nova gospodarska sodelovanja.

V okviru informativnega dneva so nekatera slovenska podjetja, ki že sodelujejo s Cernom, predstavila načine sodelovanja in primere dobrih praks.

V Cernu ocenjujejo, da bo Slovenija med najuspešnejšimi državami v organizaciji, če bo nadaljevala s takim trendom sodelovanja, kot se trenutno kaže, so še zapisali na ministrstvu.