Devet dejavnikov, ki povečujejo tveganje za demenco

Najpomembnejši je izguba sluha v srednjih letih, saj lahko vodi do depresije in socialne izključenosti.

Objavljeno
20. julij 2017 13.13
shutt-demenca
Ka. M.
Ka. M.

Mednarodna naveza 24 znanstvenikov je sklenila obsežno študijo, v kateri so opredelili devet dejavnikov, ki negativno vplivajo na razvoj demence. Svoje ugotovitve so predstavili na mednarodni konferenci v Londonu. Ocenjujejo, da za demenco trpi 47 milijonov ljudi, v Sloveniji beležimo najmanj 32.000 primerov. Napovedi za prihodnost niso optimistične, do leta 2050 naj bi se po svetu s to boleznijo spopadalo že 131 milijonov ljudi, piše BBC.

Znanstveniki so ugotovili, da demenco spodbujajo izguba sluha v srednjih letih, nizka izobrazba (tveganju so bolj izpostavljeni tisti, ki niso končali srednje šole), kajenje, depresija, fizična neaktivnost, odmaknjenost od družbe, visok krvni pritisk, debelost in sladkorna bolezen tipa 2. Še posebej velja izpostaviti izgubo sluha, saj ta utegne pripomoči k razvoju depresije in družbene izolacije, ki sta tudi sicer dejavnika tveganja.

Zdravniki navadno postavijo diagnozo demence pri starejših, a se možganske spremembe začnejo že veliko prej, poudarja profesor Gill Livingston. Posledice demence so težave s spominom, koncentracijo, jezikom in predstavo.


»Čeprav nastop demence lahko preprečimo, bolezen velja za največjega morilca 21. stoletja,« je povedal dr. Doug Brown in nadaljeval, da odgovornost za bolezen nosi tudi posameznik, čigar naloga je obarvati življenje s 'pozitivnimi' spremembami. A sodeč po golih statistikah lahko sami s prilagoditvijo življenjskega sloga na razvoj bolezni vplivamo bore malo, večina tveganj je družbenih, okolijskih.

Zapostavljenost v preteklosti

Kot so na svoji spletni strani zapisali v Združenju za Alzheimerjevo bolezen, strokovnjaki bolezen podrobneje preučujejo šele v zadnjem obdobju. Zaradi kronične finančne podhranjenosti je bilo raziskav v preteklosti premalo, posledično zdravila, ki bi temeljito odpravljalo simptome bolezni, še ni. Okoliščine zapleta še dejstvo, da demenco spremljajo kompleksna bolezenska stanja, ki imajo lahko različne vzroke. Eden izmed najpogostejših je Alzheimerjeva bolezen, za katero so značilne hude težave s kratkoročnim spominom.