Edini primerek kovinskega vodika izginil iz laboratorija

Čeprav dosežka morda ne bo mogoče ponoviti, velja za izjemnega zaradi skrajnosti razmer, v katerih je nastal.

Objavljeno
23. februar 2017 12.36
N. Č.
N. Č.

Drobec kovinskega vodika, ki sta ga v začetku meseca ustvarila dva fizika z ameriške Univerze Harvard, so, da bi ohranil svoje lastnosti, hranili v laboratoriju med dvema majhnima diamantoma pri temperaturi blizu absolutne ničle in pritisku, ki je bil vsaj 250-tisočkrat večji od pritiska v ozračju.

A poskus je šel po zlu, ko so znanstveniki drobcu s pomočjo laserja poskušali izmeriti pritisk. Eden od diamantov je razpadel v sipek prah in kovinski vodik je izginil. »Srce mi je prenehalo biti, je za britanski Independent rekel vodja raziskave Isaak Silvera. »Še nikoli nisem videl, da lahko diamant razpade v prah. Spremenil se je v pecilni prašek.«

Silvera razmišlja, kam in kako je izginil drobec kovinskega vodika. Morda se je izgubil nekje v kovinskem tesnilu, ki je ohranjal pritisk, ali pa je drobec tako nestabilen, da se je v normalnem pritisku spremenil v plin. To bi sicer pomenilo, da ta revolucionarni dosežek nikoli ne bo postal resničnost.

Nekateri fiziki menijo, da Silvera kovinskega vodika sploh ni ustvaril. Kot so zapisali v reviji Nature, primerjalne meritve reflektivnih lastnosti vodikove pike niso dale jasnega dokaza o tem vodiku. Nekateri kritiki so se spraševali tudi, ali je nastali rdeči madež res vodik ali pa je snov, ki je izšla med postopkom iz premaza diamanta.

Silvera bo o dogodku izginulega drobca spregovoril na sestanku ameriškega društva fizikov, do takrat pa upa, da bo dosežek lahko ponovil.

Ta zgodovinski primerek kovinskega vodika so si lahko vsi, ki so si to želeli, ogledali pod mikroskopom v laboratoriju harvardske univerze. Vrata laboratorija so bila za obiskovalce odprta tri ure na dan.