Izdelujemo: Otroški sanjski stroji

Na razstavi »MyMachine: Gradimo sanjske stroje« bodo prvič razkrite vse inovativne ideje, ki bodo uresničene konec tega šolskega leta.

Objavljeno
19. januar 2016 14.34
Delo.si
Delo.si

Stroj, ki pripravlja zajtrk, Senzorski kovček, Zombi stroj ... To so le nekateri izmed prototipov, ki so pod okriljem MyMachine (Moj sanjski stroj) v sodelovanju s številnimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami ter fakultetami širom po Sloveniji trenutno v izdelavi.

Proces, ki se začne pri otroški ideji in se zaključi z njeno uresničitvijo v obliki delujočega prototipa, bo v Rampa laboratoriju za hekanje znanosti, umetnosti in družbe 20. januarja 2016 predstavljen na razstavi MyMachine: Gradimo sanjske stroje.

MyMachine Slovenija deluje na Institutu Jožef Stefan in v letošnjem letu v medgeneracijskem in interdisciplinarnem procesu povezuje 23 izobraževalnih institucij, ki si skupaj prizadevajo za uresničitev desetih prototipov na podlagi otroških idej. MyMachine Slovenija je del globalne iniciative, pod okriljem katere je steklo tudi mednarodno sodelovanje med Slovenijo in Belgijo. Povezale so se osnovnošolske učilnice, skupine študentov in srednješolskih dijakov na obeh straneh Alp, ki skupaj uresničujejo inovativno idejo in ustvarjajo zanimivo učno izkušnjo za vse sodelujoče.

Na razstavi se bomo spomnili tudi tudi prototipov, ki so bili izdelani lani, kot sta na primer Pikapolonica, ki na tla piše pravljice, ter Žoga, ki ne neha skakati, razen če jo primeš.

Razstavo od 20. januarja do 20. februarja 2016 gostí Laboratorij za hekanje znanosti, umetnosti in družbe Rampa na Kersnikovi ulici 4 v Ljubljani.

Odprtje, kjer bodo navzoči tudi študenti, ki so izdelali načrte oziroma sodelovali pri izbiri idej, bo 20. januarja 2016 ob 13. uri, ko bodo prvič razkrite vse inovativne ideje, ki bodo uresničene konec tega šolskega leta. Po ogledu vseh idej so študenti, profesorji in drugi obiskovalci vabljeni, da si med 14. in 15. uro izmenjajo izkušnje in naslovijo pomisleke glede tehničnih ovir pri izdelavi prototipov.

O MyMachine

MyMachine je iniciativa, ki si prizadeva za spodbujanje ustvarjalnosti v izobraževalnem procesu tako, da v uresničenju idej najmlajših povezuje ves izobraževalni sistem od vrtcev do fakultet in industrijo. Povezuje otroke, dijake in študente ter pri vsakem od njih spodbuja ustvarjalnost, odgovornost in učenje skozi praktično delo. Vsak izmed teh ustvarjalnih in interdisciplinarnih ciklov se zaključi z uresničitvijo otroške ideje − z izdelavo otroškega sanjskega stroja.

Več informacij o dogodku na spletni strani mymachine.si in na Facebook strani.

Preberite tudi:

Zakaj neomejena ustvarjalnost ob vstopu v šolo izpuhti

Sanjski stroji, ki uresničijo vsako otroško idejo