Vasilij Matko Cerar, 70-letni jubilant

Zdravnik ginekolog in porodničar, ki je s svojim življenjskim delom in slogom vtisnil neizbrisen pečat slovenski perinatologiji.

Objavljeno
06. julij 2016 20.20
Ljubljana 19.03.2009 - Dr Vasilij Cerar - ljubljanska porodnišnica.foto:Blaž Samec/DELO
Adolf Lukanović
Adolf Lukanović

Prejšnji mesec je sedemdesetletnico praznoval dr. Vasilij Matko Cerar. Ab iove principium (začnimo z najpomembnejšim). Zdravnik ginekolog in porodničar, ki je s svojim življenjskim delom in slogom vtisnil neizbrisen pečat slovenski perinatologiji.

Z neposrednostjo in delovno vnemo mu je v obdobju rasti slovenskega zdravstva v zgodnjih osemdesetih uspelo uresničiti dolgoletno željo slovenskih perinatologov po ustanovitvi terciarnega perinatalnega centra. Njegova predhodnica akademikinja Lidija Andolšek Jeras je med mandatom strokovne direktorice Ginekološke klinike UKC Ljubljana že kmalu odkrila v njem veliko življenjsko energijo, ki sta jo vodili moč resnice in širina duha, ali kot so dejali misleci v antičnem Rimu: audentse deus ipse iuvat (drznim pomaga sam bog).

Pritegnila ga je nevidna magična moč nastanka novega življenja

Dr. Cerar se je rodil 8. junija 1946 v Ljubljani. Na medicinski fakulteti je diplomiral leta 1971 in takoj nastopil službo zdravnika na ljubljanski ginekološki kliniki. Že kot študent se je zanimal za področje porodništva. Veselilo ga je delo z nosečnicami, pritegnila ga je tista nevidna magična moč nastanka novega življenja, ki jo je nato podoživljal v neprespanih nočeh v porodni sobi, ko je pomagal na svet številnim novorojencem. Zavedal se je, da mu je poklic porodničarja pisan na kožo in da mu je pri delu ves čas sijalo sonce. To sonce, utelešenje novega življenja, ta čudež življenja so bili njegovi novorojenci.

S svojimi rokami je udejanjal besede pesnika Pavčka, ki je zapisal, da je rojstvo čudež življenja. V porodni sobi je pridobival znanje klasičnega porodništva in postal eden najbolj izkušenih in zanesljivih porodničarjev. Nesebično je predajal svoje bogato klinično znanje. Vedno je neskromno dokazoval, da se zaveda svojega poslanstva in poklicne zaveze, da je osnovni in edini namen našega dela uresničevanje skupnih prizadevanj doseči zadovoljstvo porodnic. Mlajši kolegi smo z veseljem in zvedavostjo doživljali njegovo strokovno širino. Presenečalo in prevzemalo nas je njegovo izjemno znanje patofiziologije bolezenskih stanj v nosečnosti, prav tako njegova predanost poklicu. Skušal je biti ne samo sodelavec, pač pa učitelj, svetovalec in prijatelj. Gorel in izgoreval je za svoj poklic, za svoje nosečnice in porodnice.

V 42 letih neprekinjenega delovnega razmerja na ginekološki kliniki in v mandatu strokovnega direktorja od leta 1987 do 1991 je s prirojenim čutom za organizacijo dela odgovorno sodeloval pri preoblikovanju organizacije dela na ginekološki kliniki. Bil je glavni motor gradnje nove ljubljanske porodnišnice in januarja 1984 položil temeljni kamen. Z velikim zanosom je sodeloval pri uradni otvoritvi 16. maja 1986. Zmagoslavje je bilo upravičeno, saj je bil objekt zgrajen s samoprispevkom meščanov Ljubljane v rekordnem času pičlih 23 mesecev, kar je za današnji čas skoraj nerazumljivo. Porodnišnica je zaživela v novih pogojih dela in s številom porodov, ki je močno presegalo 8000 na leto, postala ena največjih v Evropi. Usmerjal je vizijo reorganizacije ginekološko-porodniške službe v Sloveniji, ki ji je zato uspelo znižati perinatalno umrljivost v vsej državi na eno najnižjih v Evropi.

Poleg strokovnega dela se je dr. Cerar dejavno vključeval v reševanje problemov domačega okolja in bil v mandatnem obdobju od leta 1998 do 2002 član mestnega sveta MOL in v letih 2001 in 2002 član sveta četrtne skupnosti Polje. Za strokovno in predano delo v ginekologiji in porodništvu mu je zdravniška zbornica podelila naziv primarija. Za družbeno angažirano delo v zdravstveni politiki je leta 2011 prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane.

Ob življenjskem jubileju, dragi in spoštovani kolega, ti iskreno čestitamo in želimo predvsem trdnega zdravja in da bi še naprej skupaj z nami sodeloval pri iskanju poti za rešitev nakopičenih težav v slovenskem zdravstvu.

Preveč je vsega, da bi dosledno naštel, zato dragi jubilant, bilo je dovolj dela, sprejmi modrost Jeana Jacquesa Rousseauja, ki je dejal: »V mladosti se modrosti učimo, v starosti pa jo živimo.« Modrost imaš, zato sedaj uživaj življenje v krogu najdražjih in: še na mnoga leta!

Prof. Dr. Adolf Lukanović, strokovni direktor Ginekološke klinike