Krkini mladi dodiplomski in podiplomski nagrajenci

V farmacevtski družbi Krka so danes podelili Krkine ngrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela skupaj 32 mladim raziskovalcem.
Objavljeno
13. oktober 2017 18.25
Silva Čeh
Silva Čeh

Novo mesto/Ljubljana - Tudi letos se je na razpis za 47. Krkine nagrade odzvalo veliko število mladih raziskovalcev in kot sporočajo iz Krke, so številna prispela dela izpolnila pričakovanja Znanstvenega odbora sveta Krkinih nagrad: tako po kakovostni strani kakor tudi po pestrosti področij. Teme nalog so različne, seveda povezane s farmacijami in drugimi panogami: od kemije, medicine, biokemije, biotehnologije, mikrobiologije, veterine in drugih sorodnih ved. Skupaj so danes podelili Krkine ngrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela 32 mladim raziskovalcem,  pet od njih je prejelo veliko Krkino nagrado za raziskovalno delo.

Pet velikih Krkinih nagrad

Tako so letos podelili 5 velikih Krkinih nagrad za raziskovalno nalogo in 25 Krkinih nagrad 27 študentom dodiplomskega in podiplomskega študija, 28 srednješolcem pa so za njihove raziskovalne naloge podelili 13 Krkinih nagrad. Za spodbudo pri njihovem nadaljnjem udejstvovanju na raziskovalnem področju so 30 srednješolcem, avtorjem 16 raziskovalnih nalog, podelili še Krkina priznanja. 

Predstavitve na simpoziju

Najodličnejšim Krkinim nagrajencem so dali tudi priložnost, da so predstavili svoje izsledke na simpoziju. Simpozij je letos odprl član Znanstvenega odbora Sveta Sklada Krkinih nagrad, izr. prof. dr. Franc Vrečer. Najboljši nagrajenci so na simpoziju predstavili svoja dela na ustrezni akademski ravni, seveda pa je eden od namenov tudi, da se njihovi dosežki predstavijo tako njihovim vrstnikom kot strokovnjakom iz podjetij in drugih institucij. Tudi v razpravi po teh predstavitvah so mladi strokovnjaki suvereno sodelovali v razpravi.

 
Nagrade sta mladim nagrajenim raziskovalcem podelila na posebni slovesnosti predsednik uprave in generalni direktor Krke ter častni predsednik Krkinih nagrad Jože Colarič ter dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave. Aleš Rotar, tudi predsednik sklada Krkinih nagrad, v zborniku poudarja, da je seveda "skladen in sistematičen razvoj različnih disciplin znanosti za multidisciplinarno pnogo, kakšrna je farmacija, izrednega pomena."

Krka se zaveda, da so vrhunski kadri tudi ključ za njihov poslovni uspeh, zato mlade raziskovalce že desetletja spodbujajo, saj sklad Krkinih nagrad deluje že od leta 1971. Izpostavljajo, da so tudi mnogi njihovi nagrajenci, doslej jih je bilo že 2691, danes priznani strokovnajaki, profesorji, raziskovlaci tako v raziskovalnih institucijah kakor v podjetjih, več kot 300 pa jih deluje tudi v Krki.