Mladi slovenski inovatorji predstavljajo: vermikompostiranje

Ekipa Rising Kelts iz novomeške gimnazije je v sklopu tekmovanja FLL (First Lego League) pripravila izjemno zanimiv izdelek, pametni kompostnik.

Objavljeno
09. februar 2017 12.17
Nika Molan
Nika Molan

Smo ekipa Rising Kelts iz Gimnazije Novo mesto in smo se udeležili tekmovanja FLL (First Lego League). To tekmovanje je sestavljeno iz treh delov: robotski del, projektni del in vrednote. Za projektni del tekmovanja smo si izbrali deževnike in kompostiranje z njimi.

Opazili smo, da se vse več ljudi odloči za kompostiranje z deževniki. Ker pa zanje pogosto ne skrbijo pravilno, deževniki nimajo optimalnih pogojev za življenje in predelavo hrane. Zamislili smo si pametni kompostnik, ki temelji na napredni tehnologiji, to so senzorji za pH, temperaturo in vlago.

Kompostnik deluje po sistemu predalov; na dnu je podstavek, nad njim predal za tekočino, nato predala za predelavo hrane, sledi predal za dodajanje organskih odpadkov (hrane za deževnike) in na vrhu pokrov. Predali so ločeni z mrežico. Deževniki se med predelovanjem hrane pomikajo navzgor, že predelana hrana (kompost) pa navzdol. Ko se spodnji predal napolni s kompostom, ga odstranimo, izpraznimo in postavimo na vrh kompostnika. Vanj spet odlagamo hrano za deževnike. Tako se zgornji trije predali nenehno menjajo.

Spodnji predal je namenjen shranjevanju tekočine, ki nastaja med predelavo hrane. Uporabljamo jo lahko kot gnojilo ali za zalivanje. Tekočino iz predala preprosto odtočimo z majhno pipo, ki je nameščena na spodnjem delu predala. Naloga senzorjev v kompostniku je opozarjanje na nepravilnosti v kompostniku in njihovo reševanje; če je temperatura v kompostniku previsoka, nam aplikacija na naš osebni mobilni telefon pošlje opozorilo in napotek, kako težavo rešiti (na primer, kompostnik postaviti v senco).

Prednosti našega »pametnega« kompostnika pa niso le te, da je zgrajen iz do okolja in deževnikov prijaznih materialov ter ima poleg tega tudi senzorje, ampak ima tudi možnost za menjavo predalov. Poleg tega je velikost ravno pravšnja za balkone (na primer v bloku), na kompostniku se lahko tudi sedi. Najbolje pa je, da kompostnik ne oddaja neprijetnega vonja, če z njim ravnamo pravilno.

Aplikacija je povezana s senzorji ter vsebuje informacije o mogočih zapletih in učinkovite rešitve oziroma napotke za njihovo reševanje. Če gre kaj narobe, nam aplikacija na naš osebni telefon pošlje opozorilo, kaj je šlo narobe in kako to popraviti.