Slovenski dijaki s petimi bronastimi medaljami na fizikalni olimpijadi

V Mumbaju so slovenski srednješolci dosegli zgodovinski uspeh. Trije bodo fiziko tudi študirali.
Objavljeno
14. julij 2015 17.48
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Na pravkar končani 46. Mednarodni fizikalni olimpijadi, ki je med 5. in 12. julijem potekala v indijskem Mumbaju, je slovenska ekipa dosegla zgodovinski uspeh. Vseh pet udeležencev – Aleksej Jurca, Blaž Karner in Tomaž Cvetko, Gimnazija Bežigrad, Jakob Jazbec, ŠC Srečka Kosovela Sežana, in Žan Kokalj, II. gimnazija Maribor, je osvojilo bronaste medalje, so sporočili iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA). Na tekmovanju najboljših srednješolskih fizikov je sodelovalo 382 tekmovalcev iz 82 držav.

Tekmovanje sestavljata dva 5-urna sklopa. V prvem so se tekmovalci spoprijeli z dvema eksperimentalnima izzivoma: vsebina poskusov je bila povezana s svetlobo, ki ji je posvečeno celo leto 2015. Nato jih je po dnevu tekmovalnega premora čakal še teoretični del tekmovanja, pri katerem so reševali tri teoretične naloge. 

Naloge na olimpijadi po zahtevnosti precej presegajo raven srednješolske fizike, poučevane pri rednem pouku in pravzaprav prej kot na srednjo šolo spominjajo na prvi letnik univerzitetnega študija fizike. V priprave na tekmovanje so tekmovalci vložili mesece trdega dela, so še pojasnili v DMFA.

Trije od petih so maturanti: Jazbec se odpravlja na študij fizike v Cambridge, Kokalj v München, Karner pa bo fiziko študiral doma. Jurca in Cvetko pa se bosta lahko udeležila tudi prihodnje fizikalne olimpijade, ki bo potekala v Zürichu v skupni organizaciji Švice in Lihtenštajna.