Največji teleskop za iskanje nezemljanov

Po več letih razvoja so te dni gradbeniki na Kitajskem vstavili še zadnje dele v 500-metrski sferični teleskop.

Objavljeno
08. julij 2016 16.35
S. R. P.
S. R. P.

Po več letih razvoja so te dni gradbeniki na Kitajskem vstavili še zadnje dele v 500-metrski sferični teleskop, označen s kratico FAST. Če bo testiranje v prihodnjih tednih uspešno, bo novi orjaški teleskop, zdaj največji na svetu, že septembra začel v polnem obsegu loviti radijske signale iz zelo oddaljenega vesolja.

Teleskop tvori 4500 enajstmetrskih dolgih plošč, ki skupaj oblikujejo velikansko parabolično skledo. Plošče so sestavljene tako, da raziskovalcem omogočajo tudi zelo podrobno prirejanje oblike sklede – prestrežene oddaljene radijske signale bodo torej lahko usmerili v eno samo središčno točko in nato opravili podrobno analizo.

Sama gigantska velikost za zdaj po prepričanju astronomov pomeni največjo priložnost, da zaznamo življenje v oddaljenih delih vesolja – če to obstaja.

»Z večjo površino, ki sprejema signale, in večjo prilagodljivostjo bo teleskop FAST pregledoval dvakrat večjo površino neba, kot to zmore do zdaj največji Arecibo, in s tri- do petkrat večjo občutljivostjo,« je v sporočilu za medije poudaril Li Di, glavni znanstvenik iz kitajskih nacionalnih observatorijev.

Poleg zaznavanja radijskih signalov iz milijarde svetlobnih let oddaljenih območij vesolja bo novi teleskop lahko opazil tudi nove galaksije, ekstrasolarne planete, nevtronske zvezde in pulzarje. Astronomi upajo, da bodo z informacijami, ki jih bodo dobili s tem teleskopom, lahko zvedeli več o razvoju našega vesolja.

Teleskop FAST stoji na jugozahodu province Giuzhou, 1600 kilometrov jugozahodno od Pekinga. Postavitev je stala 165 milijonov evrov in je del kitajskega nacionalnega vesoljskega programa, s katerim si Kitajska prizadeva doseči enega od vodilnih mest v raziskovanju in izkoriščanju vesolja.