Nasa odkrila deset Zemlji podobnih planetov

Vesoljske agencije menijo, da ta odkritja  lahko pomenijo korak naprej pri odkrivanju življenja na drugih planetih.

Objavljeno
20. junij 2017 11.37
nasa*zvezda
Be. B.
Be. B.

Ameriška vesoljska agencija (Nasa) je včeraj objavila informacije o novem Keplerjevem katalogu, ki vsebuje več sto novih kandidatov za planete. Astronomi so tako na seznam možnih planetov dodali 219 »rastočih planetov« zunaj našega sončnega sistema. Deset med njimi je kamnitih, podobno velikih in s podobno temperaturo kot Zemlja, kar bi omogočalo pogoje za življenje.

Poleg tega imajo ti planeti ravno pravo oddaljenost od svoje zvezde, da bi lahko na njihovem površju obstajala tekoča voda. Prav ta pa je ključna za življenje.

Trenutno je na seznamu 4034 potencialnih planetov. Vir: Nasa

Nasa je nove podatke pridobila s pomočjo Keplerjevega vesoljskega teleskopa in z opazovanjem 200.000 vzorčnih zvezd v ozvezdju Cygnus. Pri Nasi so zapisali, da je trenutno več kot štiri tisoč kandidatov za planet, vse pa so odkrili s Keplerjevim teleskopom. Več kot polovica teh je zunaj našega osončja.

To odkritje odgovarja ne eno najzanimivejših astronomskih vprašanj − koliko planetov, podobnih Zemlji, je v galaksiji, je dejal Susan Thompson, znanstveni raziskovalec na inštitutu SETI, ki raziskuje in odkiva znake življenja zunaj Zemlje.