Nocoj bomo lahko opazovali delni Lunin mrk

Najlepše bo viden z višjeležečih območij oziroma z območij, ki imajo dober razgled na vzhod in jugovzhod.

Objavljeno
07. avgust 2017 12.52
JAPAN-LUNAR-ECLIPSE
K.M., STA
K.M., STA

Ljubljana − Danes zvečer bo nastopil delni lunin mrk, Zemlja bo zakrila približno četrtino Lune. Mrk, ki bo trajal približno dve uri, bo vrhunec dosegel ob 20.20, najlepše pa bo viden z višjih leg oziroma z območij, ki imajo dober razgled na vzhod in jugovzhod.

Lunin mrk, ki lahko nastopi samo v času polne lune, nastane, ko se Luna znajde v Zemljini senci. Sončni žarki tako Lune ne bodo v celoti neposredno dosegli, del svetlobe pa jo bo zaradi loma žarkov kljub temu osvetlil in predvidoma obarval v opečnate barve. V kakšnih barvah bo nocoj svetila luna, je sicer odvisno tudi od prašnih delcev v ozračju.

Luna bo vzšla šele po 20. uri, ko bo torej že zakrita, in bo tako v času maksimalnega mrka zelo nizko na obzorju. Opazovali bomo torej lahko samo drugo polovico mrka, zunaj pa bo takrat še precej svetlo.

Nocojšnji mrk bo drugi in zadnji letošnji lunin mrk. Prvi je nastopil februarja, opazovali pa so ga lahko iz Amerike, Evrope, Afrike in večjega dela Azije. V nasprotju s sončnim mrkom so lunini mrki varni za gledanje brez zaščite oči.

Astronomsko društvo Orion bo v primeru jasnega vremena na platoju pred mariborsko filozofsko fakulteto pripravilo javno opazovanje delnega luninega mrka, ki se bo začelo ob 20. uri, pospremili pa ga bodo s strokovnimi komentarji.

Dva tedna po luninem mrku bo sledil še sončni z vrhuncem nekaj pred 20.30 po našem času. Popoln sončni mrk bo viden v 110-kilometrskem koridorju na območju 12 držav ZDA. Delni mrk bodo videli v Kanadi, Srednji Ameriki in ponekod v zahodni Evropi. Pri nas ne bo viden.