Novo podobno zdravilo

Evropska komisija je odobrila uporabo novega podobnega biološkega zdravila za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka.
Objavljeno
13. september 2017 19.40
Dragica Bošnjak
Dragica Bošnjak
Pristojne službe evropske komisije za zdravila so odobrile uporabo Sandozovega podobnega biološkega zdravila z učinkovino rituksimab (na fotografiji) za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka, kot so folikularni limfom, difuzni velikocelični B-limfom in kronična limfocitna levkemija, ter imunskih bolezni revmatoidni artritis, granulomatoza s poliangitisom in mikroskopski poliangitis.

Odobritev je bila utemeljena na podlagi analitičnih, predkliničnih in kliničnih raziskav, pridobljenih v celovitem razvojnem programu, s katerimi so potrdili biološko podobnost podobnega biološkega zdravila z učinkovino rituksimab z referenčnim zdravilom. Podobno biološko zdravilo je vključeno v vse indikacije kot referenčno zdravilo.

Sandoz velja za vodilnega svetovnega ponudnika podobnih bioloških zdravil. Trenutno ima v Evropi odobrena štiri. Po besedah Carol Lynch, vodje biofarmacevtike v tej družbi, bo omenjeno novo podobno biološko zdravilo eno od petih, s katerimi nameravajo v prihodnjih štirih letih farmacevtski trg dopolniti z visoko kakovostnimi podobnimi biološkimi zdravili.