Petkova noč med znanstveniki

Evropska noč raziskovalcev: v sedmih krajih po Sloveniji bodo na zabaven način predstavljali različna področja znanosti.

Objavljeno
27. september 2017 17.20
Andreja Žibret
Andreja Žibret

V sedmih slovenskih krajih, v Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici, ter hkrati v 250 evropskih krajih bo v petek evropska noč raziskovalcev z zanimivimi predstavitvami, katere temeljni namen je približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti.

Za izvedbo vseevropske noči raziskovalcev s sloganom Znanost za življenje je bil za lani in letos na natečaju, ki ga razpisuje EU v okviru programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 in v tem sklopu programa Marie Skłodowske-Curie, izbran slovenski konzorcij, ki ga kot vodilni partnerji sestavljajo mariborska, primorska in novogoriška univerza, nacionalni inštitut za biologijo in ljutomerska gimnazija Franca Miklošiča. Kot podpornik sodeluje še ljubljanska univerza. Letos sodeluje tudi javna agencija za raziskovalno dejavnost, ki pripravlja predstavitev dosežkov Odlični v znanosti s področja biotehnike.

Olajšati izbiro mladim

Obisk evropske noči raziskovalcev je dobra priložnost za vse, ki se odločajo za nadaljnje izobraževanje, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja. Program je primeren za vse generacije, predvsem pa je lepa priložnost za mlade, ki bodo spoznali različne vidike tega privlačnega poklica, poudarja mariborski rektor Igor Tičar.

V Mariboru bodo predstavitve potekale v Europarku, kjer bodo predstavljali računalniško inteligenco in šport, moderno navidezno resničnost, računalniško grafiko, varnost in zasebnost na internetu, govorili bodo o samostoječem mostu, vožnji v ovinku, parametričnem lesu, občutljivosti prsti na sušo, o psiholoških instrumentih za merjenje stresa na delovnem mestu, eksperimentiranju z magnetizmom, lebdenju in strojih ter matematičnih igrah in ugankah.

Med lansko nočjo raziskovalcev je bilo v Mariboru zelo živahno. Foto: Arhiv Univerza v Mariboru

Teme bodo še biopolisaharidi in njihove kemijske in fizikalne lastnosti, poteze rastlin in ekosistemi, modeli snežink in kristalov ter modeliranje sveta, predstavili bodo raziskovalne projekte fakultete za organizacijske vede, prav tako bodo govorili o virtualni simulaciji tekstilnih izdelkov, pametnih materialih, spretnostih neverbalne komunikacije in uporabi tkivnih kultur za zaščito ogroženih rastlinskih vrst.

Kako začeti kariero raziskovalca

V mariborski univerzitetni knjižnici bo med drugim mogoče izvedeti vse, kar je pomembno za začetek in razvoj kariere raziskovalca, dogajanje bo tudi v Vetrinjskem dvoru. V Brežicah pa bo na fakulteti za turizem mariborske univerze poudarek na humanističnih vedah, jezikoslovju, antropologiji, etnologiji, geografiji, in na družboslovnih, kot sta ekonomija in komunikologija.

Citypark, poln raziskovalcev

»Danes preprosto moraš vedeti, kaj je DNK in da se jo da tudi spremeniti, se zavedati, da na našem planetu živijo našim očem nevidni drobceni organizmi, ki jih je toliko, da bi, postavljeni v ravno vrsto, segali do sredine Rimske ceste, da imajo tudi žuželke svoje glasbene nastope in rastline svoje skrivno življenje, da brez matematičnih algoritmov in statistike ne moremo pravilno oceniti številčnosti in razširjenosti naših ptic. Vse to in še marsikaj bomo v noči raziskovalcev predstavili v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani,« je povedala Marina Dermastia, podpredsednica upravnega odbora nacionalnega inštituta za biologijo. Obiskovalcem bodo odprli vrata tega inštituta, jih povabili v naravni rezervat Iški morost na Barju, v tropski rastlinjak botaničnega vrta in v banko človeških celic.

V Ljubljani bosta vrata odprli zdravstvena fakulteta in fakulteta za farmacijo, na medicinski fakulteti bo mogoče opazovati krvne celice, na ekonomski bodo ekonomijo predstavljali na zabaven način, fakulteta za matematiko in fiziko je pripravila noč v astronomskem observatoriju, fakulteta za strojništvo pa noč strojništva v tehniškem muzeju v Bistri.

V Kopru tudi o delfinih

V taverni Koper bodo med drugim predstavili proučevanje sakralnih kulturnih objektov, pozitivno psihologijo, pogled na portoroški turizem, igrivo naravoslovje, raziskovanje delfinov v slovenskem morju, tam pa bo tudi evropski kotiček z informacijami. V Centru eksperimentov bodo govorili o eksperimentiranju – poti do spoznanja in širitve obzorja, medtem ko bodo v pokrajinskem muzeju predstavili pot od arheološke najdbe do muzejskega predmeta.

V Izoli bodo v Livadah 1.0 predstavili čudoviti svet okoli nas, čarovnijo lesa, kineziologijo v ergonomiji delavcev na žerjavih in ergonomijo kolesarjenja, meritve eksplozivne odrivne moči, ravnotežja in kontrole gibanja. Na fakulteti za vede o zdravju pa bodo udeležence poskusili prepričati, da je raziskovanje v zdravstvu lahko zabavno. V Simonovem zalivu bodo odkrivali rimsko vilo, spoznavali arheologijo ter epigrafske in jezikoslovne raziskave na območju Izole.

V Novi Gorici opazovanje nočnega neba

V Novi Gorici bodo predstavljali e-Hišo, novogoriško hišo poskusov, kulturni dom pa bo gostil znanstveni maraton kratkih poljudnoznanstvenih predavanj, okroglo mizo Znanost je kul! ter podelitev nagrad za zmagovalce natečaja na temo Znanost za življenje. Pred kulturnim domom bodo udeleženci opazovali nočno nebo s teleskopom in spoznavali zakone fizike prek preprostih fizikalnih igrač, ogledali si bodo lahko čiščenje vode s katalizatorjem in ultravijoličnim sevanjem, prikaz spektroskopije s toplotnimi lečami, temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja, tam bosta tudi jezikovni in evropski kotiček. Obiskati bo mogoče slovensko knjižnico Damirja Feigla in Trgovski dom v Gorici.

Znanost ima mlade v Ljutomeru

V vrtcih v Ljutomeru in Cezanjevcih bodo predstavljali 3D-lutke, na ljutomerskem glavnem trgu bosta predstavitev mesta in predavanje o človeškem glasu, na gimnaziji predavanje o tujerodnih invazivnih vrstah v Pomurju, predstavljali bodo čiščenje odpadnih voda in različne tehnologije čiščenja, pripravljajo okroglo mizo in 3D-prezentacije. V predavalnici zdravstvenega doma bodo govorili o farmakološkem zdravljenju motenj razpoloženja, neustreznem predpisovanju zdravil in ADHD. V podjetju Radenska bodo predstavljali naravno in mineralno vodo, na osnovnih šolah Ivana Cankarja in Janka Ribiča pa zdrav življenjski slog.

Med lansko nočjo raziskovalcev je bilo v Mariboru zelo živahno. Foto: Arhiv Univerza v Mariboru

V nakupovalnem središču Jager bodo predvajali oddaje Znanost ima mlade s pogovori z doktorji znanosti in nekdanjimi dijaki ljutomerske gimnazije, predvajali bodo tudi film Franc Miklošič, človek in znanstvenik. V kulturnem domu pa bosta razstava in predstavitev raziskovalnih nalog. Natančen program vseh aktivnosti je na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.