Pogled v raziskovanje

V okviru projekta odlični v znanosti bo oktobra še nekaj zanimivih predavanj, Znanost na cesti pa bo tudi še novembra.

Objavljeno
11. oktober 2017 20.51
Andreja Žibret
Andreja Žibret
V že šesti izvedbi projekta Odlični v znanosti, s katerim želi Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS promovirati znanost, se je ta mesec zvrstilo že veliko zanimivih predstavitev znanstvenih dosežkov. Ti omogočajo vpogled v rezultate znanstvenoraziskovalnega dela v Sloveniji. Nekaj predstavitev bo še prihodnji teden.

V javni agenciji za raziskovalno dejavnost poudarjajo, da želijo z vsakoletnim projektom spodbujati povezave med potrebami družbe in rešitvami, ki jih znanost lahko ponudi. Dosežki so vsako leto predstavljeni v obliki kratkih poljudnih predavanj, izberejo pa jih članice in člani znanstvenoraziskovalnih svetov agencije.

Od šestih še dva sklopa predstavitev

Predstavitve letos potekajo na šestih dogodkih, ki so odprti za javnost, pri pripravi katerih so se povezali z Evropsko nočjo raziskovalcev in se pridružili ciklu predavanj Znanost na cesti. Povezali so se tudi s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU), Slovenskim etnografskim muzejem in Gimnazijo Novo mesto. Dogodki so vključeni tudi v aktivnosti Meseca znanosti, ki jih prireja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Že konec septembra so bili v Vetrinjskem dvoru v Mariboru predstavljeni dosežki iz biotehnike, na začetku oktobra pa v kavarni Union v Ljubljani dosežki s področja medicine ter iz humanistike in družboslovja v Slovenskem etnografskem muzeju. V torek so v veliki dvorani SAZU v Ljubljani predstavili dosežke s področja tehnike. Doc. dr. Andreja Benčan Golob je predstavila razlago električne prevodnosti domenskih sten bizmutovega ferita, dr. Nejc Hodnik nov način raztapljanja plemenitih kovin za uporabo v zelenem krožnem gospodarstvu, prof. dr. Rafael Mihalič analizo dinamičnih vplivov statičnega var kompenzatorja na obratovalne razmere EES Slovenije in Evropske interkonekcije, dr. Marko Bek tehnološki preboj na področju dušenja vibracij, udarnih obremenitev in hrupa, dr. Matevž Bošnak razvoj in implementacijo inovativnega hibridnega sistema vodenja naprave za rehabilitacijo hoje, dr. Martin Petkovšek pa je predstavil čiščenje voda s hidrodinamsko kavitacijo, delo prof. dr. Matevža Dularja.

Naslednji teden naravoslovje

V ponedeljek, 16. oktobra, ob 19. uri, bodo v kavarni Union v Ljubljani predstavili še prvi del dosežkov iz naravoslovja, drugi del pa v sredo, 18. oktobra, ob 12.30 na Gimnaziji Novo mesto. V kavarni Union bodo svoje dosežke predstavili: s področja biokemije in molekularne biologije prof. dr. Gregor Anderluh zgradbo proteinske nanopore, s področja farmacije prof. dr. Uroš Urleb in dr. Boštjan Japelj vrednotenje strukturne primerljivosti podobnih bioloških zdravil z jedrsko magnetno resonanco: od malih proteinov do monoklonskih protiteles, s področja biologije doc. dr. Danijel Ivajnšič vpliv dvigovanja morske gladine na nekatere ptice gnezdilke v Krajinskem parku Sečoveljske soline. O fiziki leptokvarkov bo spregovoril doc. dr. Nejc Košnik, o novi metodi za pripravo fluoriranih kiralnih alkoholov s področja kemije pa dr. Barbara Mohar.

Na Gimnaziji Novo mesto bo s področja geologije dr. Tina Peternel predstavila opazovanje plazu na Potoški planini (SZ Slovenija) z uporabo rezultatov zračne fotogrametrije in tahimetričnih meritev, s področja fizike prof. dr. Boštjan Zalar polimerno-dispergirani tekočekristalni elastomeri – odkritje nove vrste pametnih materialov, s področjs matematike pa bosta prof. dr. Igor Klep in dr. Janez Povh govorila o konveksnosti in realnosti algebraične geometrije. S področja farmacije bo prof. dr. Stanislav Gobec predstavil nepeptidne selektivne zaviralce kimotripsinske (β 5i) aktivnosti imunoproteasoma, s področja kemije pa dr. Sebastijan Ričko in doc. dr. Uroš Grošelj pa svoje ugotovitve, da kafra (po)ostaja privilegirano kiralno ogrodje.

Znanost na cesti

V projektu Znanost na cesti bodo v kavarni Union v Ljubljani 8. novembra ob 19. uri predstavili različne podobe piva, 22. novembra ob isti uri pa Znanstveni slam 2017. V knjigarni Konzorcij pa bo 2. novembra ob 18. uri predavanje o zdravilnih gobah, 7. decembra pa o tem, kako dobro poznamo svojih sto bilijonov celic.