Prvo sondo bodo na Marsovo luno poslali leta 2024

Japonska in Francija sta z uradnim dogovorom naznanili pričetek skupne poti raziskovanja vesolja.

Objavljeno
13. april 2017 19.20
Europe Mars Mission
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Pariz - Francija in Japonska nameravata zbrati koščke Marsove lune in jih prinesti nazaj na Zemljo, so sporočili iz francoskega Nacionalnega centra za vesoljske študije (CNES). Projekt raziskovanja Marsovih lun predvideva, da bodo prvo sondo poslali leta 2024. Sonda bo namenjena na Phobos, največjo in najbližjo od obeh lun, ki krožita okoli rdečega planeta.

V ponedeljek so predstavniki obeh sil podpisali uvodni dogovor, da bodo do konca tega leta sprejeli najpomembnejše odločitve. »To je zelo pomembna misija, ker bo to, poleg Lune, prvi vzorec planetovega satelita, ki bi ga pripeljali nazaj na Zemljo,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predsednik CNES Jean-Yves Le Gall.

Rahlo jajčasta luna Phobos meri v premer 27 kilometrov. Z analizo strukture bi lahko ugotovili več o njenem izvoru. Ena teorija pravi, da je luna v resnici asteroid, ki se je ujel v gravitacijski objem Marsa. Druga pa, da je materija, ki je ostala ob nastanku rdečega planeta. Pristanek na Phobosu bo pripomogel tudi k opazovanju Marsa, saj bo ta oddaljen le 6000 kilometrov. Rdeči planet že tri leta raziskuje ameriško robotizirano vozilo Curiosity. Američani sicer načrtujejo v prihodnjih 10 do 15 letih na Mars poslati tudi prvo človeško posadko.

Rusija je leta 2011 že poslala sondo na Phobos, a je ta razpadla. Leta 2020 pa nameravata Evropa in Rusija v okviru misije ExoMars na četrti planet od Sonca poslati robotizirano vozilo, ki bo iskalo sledi življenja na Marsu - preteklega ali sedanjega. Phobos je vsako stoletje dva metra bližje Marsu. Znanstveniki predvidevajo, da bo luno razneslo čez 30 do 50 milijonov let. Zanimivo dejstvo pa je tudi, da je lažje pristati na Marsovi luni, kot na planetu samem. »To bi moralo biti dvakrat lažje, saj sondi ne bo potrebno prodreti atmosfere Marsa,« je slednjo ugotovitev komentiral Le Gall.