Rekordno topel januar

Povprečne januarske temperature prvi letošnji mesec že uvrščajo na mesto najtoplejšega januarja, odkar izvajamo meritve temperatur.

Objavljeno
26. februar 2016 18.13
S. R. P.
S. R. P.
Leto 2015 se je končalo kot najtoplejše, odkar na Zemlji sistematično merimo temperaturo okolja. Po letošnjem januarju sodeč pa utegne leto 2016 prseči tudi ta rekord. Povprečne januarske temperature namreč prvi letošnji mesec že uvrščajo na mesto najtoplejšega januarja, odkar izvajamo meritve temperatur; tako kažejo podatki, ki so jih pred dnevi objavile glavne meteorološke organizacije na svetu (na grafiki temperaturnih odstopanj). Januar 2016 je tako po podatkih ameriške uprave za oceane in ozračje (NOAA) že deveti rekordni mesec po vrsti, kar zadeva povečanje povprečne temperature ozračja, kopnega in oceanov.

K rekordu, ki mu utegnejo slediti tudi prihodnji meseci, veliko prispeva vremenski pojav El Niño nad Tihim oceanom, ki je letos še zlasti izrazit. Pa tudi brez El Niña bi krivulja globalnega segrevanja še vedno naraščala, opozarjajo znanstveniki. Od leta 1980 naš planet v povprečju vsaka tri leta doseže nov rekord v segrevanju. In kar 15 od 16 najbolj toplih let, odkar obstajajo ustrezne meritve, je bilo v tem stoletju.

Če bo tudi v preostalih mesecih tega leta svetovno temperaturno povprečje enako povišano, bo leto 2016 podrlo toplotna rekorda iz prejšnjih dveh let. Do zdaj še nismo doživeli, da bi si sledila kar tri rekordno topla leta drugo za drugim.

Strokovnjaki predvidevajo, da se bo to zgodilo, tudi če se bo El Niño polegel. Njegovi učinki bodo namreč trajali še nekaj časa. V zadnjih mesecih je El Niño, ki so ga nekateri meteorologi že razglasili za najmočnejšega doslej, povzročil silne tajfune, nazadnje na Fidžiju. Krivijo ga tudi za zdesetkanje kmetijskih pridelkov v Afriki in obsežne požare v Indoneziji.