Simpozij Vse to življenje in Zeijeve  nagrade 2017

V Biološkem središču so v počastitev življenja in dela profesorice Tamare Lah Turnšek pripravili mednarodni simpozij.

Objavljeno
08. november 2017 16.49
Dragica Bošnjak
Dragica Bošnjak

V Biološkem središču v Ljubljani so v počastitev življenja in dela profesorice Tamare Lah Turnšek, vrhunske znanstvenice in dolgoletne direktorice Nacionalnega inštituta za biologijo, včeraj pripravili mednarodni simpozij All That Life, Vse to življenje. Na njem so predavali mednarodno priznani strokovnjaki, ki so z njo prehodili del znanstvene poti.

Med njimi je prof. dr. Miroslav Radman predaval o kemiji in biologiji staranja ter s staranjem povezanih boleznih. Svetovno uveljavljen, več kot 15-tisočkrat citiran znanstvenik, ki je v zadnjih 25 letih s področja DNK prejel številne znanstvene in strokovne nagrade, je v Splitu ustanovil neodvisni mednarodni inštitut za interdisciplinarne raziskave življenja – Mediterranean Institute for Life Sciences (MedILS).

Zeijeve nagrade

Ob simpoziju Vse to življenje in ob 57. obletnici obstoja Naciaonalnega inštituta za biologijo so že osmič podelili nagrade in priznanja, poimenovana po prof. dr. Miroslavu Zeiu, enem od ustanoviteljev inštituta. Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2017 je prejela prof. dr. Tamara Lah Turnšek, redna profesorica za biokemijo in molekularno biologijo na Univerzi v Ljubljani in znanstvena svetnica na NIB, ki je s svojim predanim delom in vztrajnostjo zgradila inštitut do sedanjih razsežnosti in ponesla njegov sloves v svet.

Častni član inštituta je postal prof. dr. Tom Turk. Ta laskavi naziv podeljujejo raziskovalcem, ki niso zaposleni na inštitutu, vendar z dolgoletnim delom bistveno prispevajo k ugledu in znanstveni odličnosti te ustanove.

Nagrade za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo so prejeli dr. Martin Vodopivec, dr. Jernej Pavšič in dr. Denis Kutnjak.


Nagrada za življenjsko delo Tamari Lah Turnšek

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek je bogato znanstveno kariero začela na Institutu Jožef Stefan, velik del svojih znanstvenih in strokovnih izkušenj pa je pridobila v tujini: na področju biokemije na britanski Univerzi Newcastle in na oddelku za farmakologijo Medicinske fakultete na Univerzi Wayne State v Detroitu ter kot gostujoča profesorica in vodja Laboratorija za raziskave metastaziranja na Medicinskem centru Alberta Einsteina v Philadelphii.

Osrednje raziskovalno področje prof. Lah Turnšek je študij vloge proteaz in njihovih inhibitorjev v različnih fizioloških stanjih, posebej pri raku dojke in pljuč ter pri možganskih tumorjih, zlasti gliomih.

Ob prihodu na NIB leta 1996 je ustanovila oddelek za genetsko toksikologijo raka in ga nekaj let tudi vodila, še danes pa je vodja programa skupine, ki se ukvarja z ekotoksikologijo, toksikogenomiko in biologijo raka. Bila je tudi vodja mnogo nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih razvojnih projektov.

Vsa leta je zelo aktivna na pedagoškem področju, med drugim tudi na podiplomskem študiju različnih fakultet Univerze v Ljubljani in na Mednarodni podiplomski šoli IJS. Bila je častna gostujoča predavateljica SPINOZA na Akademskem medicinskem centru Univerze v Amsterdamu, na Univerzi v Sao Paulu pa je izvedla sklop predavanj za doktorske študente biokemije.

Bila je med organizatorji osmih mednarodnih konferenc o eksperimentalni in translacijski onkologiji – CETO, ki so posvečene raziskavam in zdravljenju raka. Je tudi aktivna članica Helsinške skupine za ženske v znanosti.

Kot direktorica prof. Lah Turnšek že dobrih 20 let zelo uspešno vodi Nacionalni inštitut za biologijo. Z njenim doslednim prizadevanjem za znanstveno odličnost je, so poudarili v utemeljitvi za nagrado, zaslužna, da je ta danes v Sloveniji tretji največji inštitut na področju naravoslovnih znanosti in prvi na polju biologije. Med njenimi pomembnejšimi dosežki je tudi razširitev Morske biološke postaje v moderno opremljeno infrastrukturo ob piranski obali v letu 2006.

Tom Turk častni član NIB

Prof. Turk, dobitnik priznanja častni član NIB, je vrhunski raziskovalec bioaktivnih snovi iz morskih organizmov, njegovi širši strokovno-interesni polji pa sta biologija in ekologija morja. Izjemen je njegov prispevek k poznavanju morske biodiverzitete slovenskega in Jadranskega morja.

Med drugim velja za pionirja pri raziskovanju polžev škrgarjev. Kot odličen poznavalec jadranske in sredozemske favne je to vedenje okronal z objavo dveh zajetnih knjig: Živalski svet Jadranskega morja in Pod gladino Mediterana. Prof. Turk, ki je tudi vrhunski podvodni fotograf, si dejavno prizadeva za popularizacijo znanosti in varstva narave.

V sklopu svoje univerzitetne kariere je bil prof. Turk več predstojnik katedre za biokemijo na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. V soavtorstvu je napisal več univerzitetnih in srednješolskih učbenikov.