Slovenska ekipa odlična na iGEM

Ekipa mladih slovenskih raziskovalcev je na prestižnem tekmovanju iGEM v ZDA zasedla odlično prvo mesto v kategoriji temeljnega napredka.

Objavljeno
03. november 2016 13.05
S. R. P.
S. R. P.

Sonicell, ekipa mladih slovenskih raziskovalcev z različnih fakultet (na fotografiji) pod okriljem Kemijskega inštituta v Ljubljani, je na prestižnem tekmovanju iGEM v ZDA zasedla odlično prvo mesto v kategoriji temeljnega napredka (Foundational advance).

To ugledno tekmovanje za mlade raziskovalce, ki se ga je letos v Bostonu udeležilo rekordnih tristo ekip, je potekalo med 27. in 31. oktobrom. Zaradi velikega zanimanja mladih slovenskih raziskovalcev in uspehov iz preteklih let so se mentorji na Kemijskem inštitutu odločili, da jim znova omogočijo sodelovanje na tekmovanju, in sicer v okviru sklada Janka Jamnika za iskrive mlade v znanosti, s katerim inštitut podpira najbolj prodorne in motivirane mlade raziskovalce z izvirnimi idejami.

Odlična uvrstitev slovenskih mladih raziskovalcev ne preseneča. Ekipa pod vodstvom prof. dr. Romana Jerale se je namreč lotila enega največjih izzivov sintezne biologije. Povečali so hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo sedanji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund.

To je velik dosežek, kajti za pravilno delovanje organizma je pomembno, da se telo v nekaj minutah odzove na različne spremembe, na primer na spremembo koncentracije glukoze v krvi, saj bi bil odziv šele čez nekaj ur lahko že usodno prepozen. Naši mladi raziskovalci so za hitre signale uporabili svetlobo male molekule. Najpomembnejša novost projekta je, da so naredili celice, občutljive na dotik ali stimulacijo z ultrazvokom, kar pomeni, da bi lahko uravnavali tudi delovanje celic v notranjosti telesa.

»Želimo si, da bi podobno lahko vplivali na celice v možganih, s čimer bi morda pomagali bolnikom s parkinsonovo boleznijo, ki ne potrebujejo operacije, ali da bi sprožili hitro izločanje inzulina, kar bi v prihodnje lahko pomagalo sladkornim bolnikom,« pojasnjuje mentor slovenske ekipe.

»Čeprav tokrat nismo osvojili velike nagrade, kar nam je uspelo že trikrat do zdaj, smo vseeno vsaj po mojem mnenju dosegli največji znanstveni preboj do zdaj na tem tekmovanju. In prvo mesto na področju razvoja temeljev te znanstvene veje je odličen dosežek,« komentira dr. Jerala.

»Kemijski inštitut načrtno podpira mlade raziskovalce in dela z njimi, kar pomeni, da mlade poskušamo navdušiti za znanstvenoraziskovalno delo že na fakultetah. Prav iGEM, z vsemi napornimi pripravami, realizacijo in predstavitvijo pred najboljšimi raziskovalnimi ekipami na svetu, je idealen projekt, ki nam pomaga identificirati najbolj ambiciozne in najbolj prodorne mlade raziskovalce, ki že v tej fazi pokažejo predanost cilju, osredotočenost na delo, sodelovanje in delavnost ter raziskovalno radovednost. Delo mentorjev Kemijskega inštituta in delna finančna podpora inštituta za to tekmovanje sta za mlade velika referenca za iskanje novih raziskovalnih priložnosti«, je prepričan dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta.