Slovenski festival znanosti od torka do četrtka

V Ljubljani na Kemijskem inštitutu in kemijski fakulteti se bo zvrstilo približno sto festivalskih dogodkov, ki jih s soorganizatorji pripravlja Slovenska znanstvena fundacija.

Objavljeno
23. september 2016 15.18
L. P.
L. P.
Prihodnji torek se bo v Ljubljani začel 22. slovenski festival znanosti z geslom Opazujem, raziskujem, razlagam in bo trajal do četrtka. Festivalski dogodki z mednarodno udeležbo so namenjeni vsem radovednim in vedoželjnim državljanom, pravi organizator Slovenska znanstvena fundacija (SZF).

Tradicionalni festival znanosti pripravlja v sodelovanju s Kemijskim inštitutom, Univerzo v Ljubljani in Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo. Letošnji častni pokrovitelj je predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Tadej Bajd.

Zvrstilo se bo približno sto festivalskih dogodkov, večina jih bo na Kemijskem inštitutu in kemijski fakulteti, sodelovalo pa bo skoraj 160 izvajalcev. Prevladovali bodo dogodki s področja naravoslovja in tehniških ved, predvsem zaradi proslavitve treh izjemnih osebnosti: pionirja moderne kemije na Slovenskem Maksa Samca (1881–1964), geologa Marka V. Lipolda (1816–1883) ter diplomata in potopisca Žige Herbersteina (1486–1566).

Eksperimenti so nam vsem v veselje, naključna odkritja v znanosti – od vžigalic do penicilina, indigo – kemija modrih kavbojk, rentgenski žarki, kvantna kuhinja, izdelava 3D-tiskalnika, kemijsko inženirstvo v laboratoriju, kako deluje imunski sistem, od kuhinjskih baterij do akumulatorjev za električna vozila – naštet je samo manjši del pestre festivalske vsebine.

Pomembna novost letošnjega festivala je, da bodo v večjem številu kot v preteklih letih na njem v vlogi promotorjev nastopili magistrski in doktorski študentje. Pričakovati je, da bo imela manjša razlika v starosti izvajalcev glede na udeležence dodaten pozitiven učinek v smeri močnejšega dialoga.

Festival znanosti je namreč največja letna prireditev javnega komuniciranja znanosti pri nas, ki spodbuja ljudi različnih starosti, izobrazbe ter poklicev k vzpostavljanju in vzdrževanju dialoga z znanstveniki. Tega se slovenski znanstveniki, zlasti mlajši in najmlajši, vedno bolj zavedajo, zato ne odklanjajo sodelovanja, kot je bilo značilno krajši čas v devetdesetih letih, ko je SZF začela organizirati letni slovenski festival znanosti.

Letošnjega je podprlo 28 organizacij in 130 posameznikov. Njihova podpora je tudi omogočila izvedbo festivala.