Trije astronavti uspešno poleteli proti ISS

Na krovu ruski astronavt, Kazahstanec in Danec, potovali bodo dva dni.

Objavljeno
02. september 2015 13.54
SPACE-STATION/LAUNCH
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Bajkonur − Vesoljsko plovilo sojuz je s tremi astronavti na krovu danes uspešno poletelo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Gre za 500. izstrelitev plovila z izstrelišča Gagarin v kazahstanskem Bajkonurju, ki je dobilo ime po slovitem sovjetskem kozmonavtu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tričlansko posadko sestavljajo ruski astronavt Sergej Volkov, Kazahstanec Aidin Aimbetov in Danec Andreas Mogensen. Ta je tudi prvi Danec, ki je poletel v vesolje, medtem ko je Aimbetov mesto na plovilu dobil, ko je svojo udeležbo junija odpovedala britanska pevka Sarah Brightman.

Njihova pot bo trajala predvidoma dva dni, na ISS bodo prispeli v petek. Aimbetov in Mogensen se bosta od tam vrnila že 11. septembra, medtem ko bo Volkov opravil šestmesečno misijo in s tem sledil svojemu očetu, ki je v vesolje poletel pred 24 leti.

Izstrelitev iz Bajkonurja je prva po 23. juliju, ko so ruski in dva japonska astronavta od tam poleteli na 163-dnevno misijo. Pred tem je Rusija za nekaj časa odložila vse poti v vesolje zaradi težav transportnega plovila progres, ki je po ponesrečeni izstrelitvi maja zgorelo v atmosferi. Ekipa astronavtov je bila tako prisiljena bivanje na ISS podaljšati za mesec dni.

Potovanje v vesolje je eno od redkih področij mednarodnega sodelovanja med Rusijo in Zahodom, ki ga ukrajinska kriza ni prizadela, še piše AFP.