Začetek projekta GoJelly

Strokovnjaki iz petnajstih inštitutov in podjetij iz osmih držav, med njimi predstavniki slovenskega Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), so pred ndevi na portugalskem otoku Madeira začrtali in uradno začeli projekt GoJelly.
Objavljeno
01. februar 2018 14.23
S. R. P.
S. R. P.

Na portugalskem otoku Madeira so pred dnevi strokovnjaki iz petnajstih inštitutov in podjetij iz osmih držav, med njimi predstavniki slovenskega Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), začrtali in uradno začeli projekt GoJelly. Ta naj bi privedel do trajnostnega razvoja izdelkov iz meduzne biomase. V morjih in oceanih se namreč število rib zadnja leta opazno zmanjšuje, obenem pa postajajo razmere čedalje bolj naklonjene meduzam, ki se vse pogosteje pojavljajo pri tako imenovanem cvetenju morja.

Ljudje meduze dojemajo kot nadlogo, nekatere vrste pa so tudi nevarne. S projektom GoJelly, ki ga koordinira nemški center za raziskave oceanov Geomar Helmholtz iz Kiela, bodo biologi raziskali uporabno vrednost meduz. Lahko bi jih, predvidevajo strokovnjaki, uporabili kot gnojilo ali pa kot filter za mikroplastiko in tudi kot hrano za ribe.

Projektu GoJelly je lani Evropska unija namenila šest milijonov evrov za štiriletno obdobje.

»Čakajo nas vznemirljiva štiri leta raziskav in dela, ko bomo pridobili nova znanja o ekologiji meduz in o tem, kako uporabiti njihovo biomaso za izdelavo novih proizvodov. Menim, da bodo rezultati projekta lahko povod za odpiranje zagonskih podjetji,« pravi dr. Ana Rotter, vodja projekta GoJelly na Nibu.