Zelena luč za genetsko modificiranje zarodkov

V Veliki Britaniji so dovolili genetske raziskave na človeških zarodkih
in sprožili pomisleke o ustvarjanju »otrok po naročilu«

Objavljeno
04. februar 2016 13.41
Ra. K.
Ra. K.
Te dni je v znanstvenem svetu močno odjeknila novica, da so v Veliki Britaniji dovolili nadaljevanje genetskih raziskav človeških zarodkov, in to s tehniko, ki ji nekateri pripisujejo potencialno nevarnost ustvarjanja »otrok po meri«. Državni regulator za človeško oplojevanje in embriologijo (HFEA) je namreč odobril prošnjo Inštituta Francisa Cricka za »strogo znanstvene raziskave na zarodkih, spočetih z metodo zunajtelesne oploditve«.

Pred slabim letom so kitajski znanstveniki povzročili precejšnje mednarodno vznemirjenje, ko so sporočili, da so genetsko modificirali človeški zarodek, zdaj pa so britanski genetiki dobili dovoljenje za izvedbo podobnega eksperimenta. Konkretneje, v skladu z določili HFEA jim je dovoljena uporaba nove tehnike za poseganje v genski material človeških zarodkov, in sicer »prvih sedem dni razvoja oplojenega jajčeca, torej od ene do približno 250 celic«.

Doktorica Kathy Niakan z omenjenega britanskega inštituta namerava uporabiti tehnologijo CRISPR-Cas9, o kateri smo v Znanosti nedavno že obširno poročali in ki od vsega začetka sproža pomisleke, češ da bo z njo v prihodnje morda mogoče ustvarjati otroke »po naročilu«. CRISPR namreč znanstvenikom omogoča, da v zarodni celici poiščejo genske napake, jih spremenijo, »popravijo« ali celo zamenjajo. V britanski aktivistični skupini Human Genetics Alert tovrstne poskuse že označujejo za »prvi korak k legalizaciji genetsko spremenjenih otrok«.

Toda dr. Niakan trdi, da genetsko spremenjenih zarodkov nikakor ne namerava uporabiti v človeški reprodukciji, ampak želi zgolj poglobiti znanstveno razumevanje procesa, kako se razvija embrio. To bi namreč dolgoročno lahko prispevalo k večji učinkovitosti zdravljenja parov, ki ne morejo po naravni poti spočeti otroka. Najprej se namerava lotiti gena OCT4, znanega tudi kot POU5F1, ki tudi po njenem prepričanju igra ključno vlogo v najzgodnejšem razvoju človeškega zarodka.

Predavatelj živalske biotehnologije na univerzi v Edinburgu Bruce Whitelaw je za agencijo Reuters povedal, da je bila odločitev o odobritvi eksperimentalnega genskega spreminjanja človeških zarodkov sprejeta »po dolgi in skrbni presoji vseh možnih posledic«. In da je nazadnje prevladala »želja po učinkovitejši strokovni pomoči neplodnim parom«. Toda nasprotniki vztrajajo, da tovrstni poskusi odpirajo vrata za evgeniko – nauk o tem, kako doseči telesno in duševno zdrave potomce.