Znanost na cesti: Različne podobe piva

V Kavarni Union se nadaljuje sklop predavanj Znanost na cesti. Tokrat bo beseda tekla o pivu. Vabljeni.
Objavljeno
07. november 2017 23.29
Martin Topole
Martin Topole
Ljubljana − Raznolikost tehnološkega procesa proizvodnje piva se kaže predvsem v številnih senzoričnih podobah te žlahtne pijače. Izbor in lastnosti osnovnih surovin, spremenljivi tehnološki parametri posameznih faz procesa ter različni delovni mikroorganizmi so samo nekateri od dejavnikov, ki pomembno vplivajo na širino palete pivovarskih izdelkov.

Novi trendi, ki se uveljavljajo tako v tujini kot pri nas v Sloveniji, samo še dodatno diverzificirajo ponudbo na trgu. Novosti, ki so plod raziskav na različnih znanstvenih področjih, so namenjene boljšemu obvladovanju proizvodnje, izboljšanju kakovosti končnih izdelkov in pripravi različnih izdelkov, ki so namenjeni posameznim skupinam pivcev piva. Ne nazadnje je pivo tudi prehransko pomemben izdelek.

Temo je predstavil prof. dr. Tomaž Požrl s katedre za tehnologije, prehrano in vino z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Prof. dr. Požrl je prvo zaposlitev opravljal v Pivovarni Union, od leta 1998 pa je zaposlen na Biotehniški fakulteti. Leta 2009 je doktoriral na področju živilstva.

Pogovor s prof. dr. Požrlom je vodil Luka Hvalc z Vala 202.


Vsi, ki si pogovora niste mogli ogledati v živo, pa si lahko tukaj pogledate, kaj zanimivega smo izvedeli.