Znanstveni blog: Najhitrejše vozilo s človeško posadko

Ekipa Inštituta Spacelink je bila na obisku pri danski ekipi Copenhagen Suborbitals (Slika 1), kjer si je ogledala njihove rakete.
Objavljeno
03. januar 2018 10.45
Nik Mohorko
Nik Mohorko
V zadnjih mesecih je pogonska ekipa Inštituta Spacelink razvijala motor SL-2, ki bo zaživel v prihodnjih mesecih, del ekipe pa je bil na obisku pri danski ekipi Copenhagen Suborbitals (Slika 1), kjer smo si ogledali njihove rakete in preživeli zelo zanimivo popoldne v družbi raketnih entuziastov.

Pot smo nadaljevali z obiskom muzeja znanosti v Londonu, kjer je razstavljenih veliko izdelkov vesoljske in letalske industrije. Med najbolj zanimivimi je bil originalni komandni modul Apollo 10 (Slika 2), ki je leta 1969 s tričlansko posadko obkrožil Luno in se vrnil na Zemljo. Pri povratku je dosegel hitrost več kot 11 km/s in s tem postal najhitrejše vozilo s človeško posadko.

Ne zamudite naslednjih blogov, kjer bomo predstavili izdelavo prvih delov rakete Stella 1.Apollo 10 komandni modul. Foto: arhiv Spacelink

***

Sila dolgočasno mora biti na Zem­lji, če fantje, komaj zapuš­čajoč orbito najstništva, živijo za vesolje. Zadeva je razumljivejša, če namerava skupinica Slovenijo vtisniti na zemljevid držav z vesoljskim programom. Znanstvena fantastika? Fantom in dekletu iz ekipe Spacelinka lahko sledite pri doseganju cilja.

Z blogom se oglašajo vsak osmi teden − ob sredah popoldne. Če bi jih radi kaj vprašali, jim sporočili, predlagali ..., se jim oglasite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Kaj pravite, kdaj bo Slovenija prispela na rob vesolja?