Znanstveniki in znanstvenice v predsedniški palači

Borut Pahor je najpomembnejše slovenske znanstvenice in znanstvenike povabil na sprejem v predsedniško palačo.
Objavljeno
11. januar 2018 14.44
Sprejem pri predsedniku
S. R. P.
S. R. P.
Ljubljana – Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v predsedniški palači priredil slovesni sprejem za slovenske znanstvenike in znanstvenice. To je prvi sprejem take vrste, a si prizadevajo, da bi postal tradicionalen. Predsednik Pahor je namreč prepričan, da je znanost za razvoj ključna in si zasluži pozornost in priznanje, so sporočili iz Urada predsednika RS.

V svojem nagovoru je predsednik republike dejal, da želi s sprejemom počastiti delo in uspehe slovenskih znanstvenic in znanstvenikov, izraziti hvaležnost za njihove številne dosežke, pridobiti tudi pozornost javnosti za njihovo delo in navdihniti mlade, da gledajo v prihodnost.

»Ta sprejem je izraz naše hvaležnosti za vaše delo in vaše dosežke,« je povedal predsednik Pahor in dodal, da želi državo opomniti na njeno soodgovornost za vzpostavljanje pogojev za delo, razvoj in dosežke znanstvenic in znanstvenikov.

Na sprejemu so štirje slovenski znanstveniki in znanstvenice na kratko spregovorili o svojih znanstvenih poteh in odločitvi za to, da življenje posvetijo znanosti: prof. dr. Andreja Gomboc, profesorica astronomije na Univerzi v Novi Gorici, ki je bila med kandidati za Delovo osebnost leta 2017, prof. dr. Matevž Dular, profesor na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki raziskuje med drugim tudi s podporo Evropskega raziskovalnega sveta, o čemer smo poročali na straneh Delove Znanosti, prof. dr. Slobodan Žumer, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in prejemnik Zoisove nagrade v letu 2017, ki smo ga prav tako predstavili na straneh Delove Znanosti, in prav tako v Delovi Znanosti že predstavljena prof. dr. Marta Verginella, profesorica na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in vodja pri nas edinega projekta Evropskega raziskovalnega sveta s področja humanistike.