Nordijska kombinacija: Frenzel ubranil naslov, Vrhovnik 28. (FOTO)

Na prvi tekmi nordijskih kombinatorcev v Pjongčangu na stopničkah še Japonec Vatabe in Avstrijec Klapfer.
Objavljeno
14. februar 2018 12.30
Pyeongchang Olympics Nordic Combined
J. M.
J. M.

Pjongčang – Tekmovanja na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu so začeli tudi nordijski kombinatorci. Prva tekma je vključevala skok na srednji napravi in deset kilometrov smučarskega teka, zmagovalno lovoriko pa je ubranil Nemec Eric Frenzel, ki je ugnal Japonca Akito Vatabeja in Avstrijca Lukasa Klapferja. Vid Vrhovnik je končal na 28., Marjan Jelenko pa na 44. mestu.

Potek tekme

Smučarski skoki, srednja naprava

Po prvem delu preizkušnje je bil v vodstvu Avstrijec Franz-Josef Rehrl, ki je zbral 130,6 točke ob 112 metrov dolgem skoku. Z meter krajšim poskusom in s 3,7 točke manj mu je sledil Norvežan Jarl Magnus Riiber, ki si je nabral četrt minute zaostanka pred tekom. Tretje izhodišče pa je držal Vatabe s 123,7 točke, kar je preračunano pomenilo 28 sekund zaostanka za Rehrlom. Slovenska tekmovalca sta bila po prvem delu na 27. in 46. mestu. Boljši, Vrhovnik, si je s skokom, dolgim 92,5 metra, nabral zaostanek dveh minut in 41 sekund pred tekom, Jelenko pa je ob neugodnih vetrovnih razmerah zmogel le 73,5 metra in se je v tekaško smučino podal s še dvema minutama zaostanka več.

Smučarski tek, 10 km

Prva peterica po skokih se je združila že po štirih kilometrih teka, zadaj pa se je oblikovala tudi zasledovalna skupina, v kateri je teklo šest tekmovalcev. V vodilni skupini je narekovanje tempa hitro prevzel Frenzel. Prvi je odpadel vodilni po skokih Rehrl, od zasledovalne skupine pa sta se odlepila Finec Eero Hirvonen in Nemec Johannes Rydzek ter kmalu prehitela Rehrla. Frenzel se je nato pred ciljem odlepil od skupine, slediti pa mu ni mogel nihče. Drugi je bil Vatabe, ki je zaostal slabih pet sekund, tretji pa Klapfer z 18 sekundami zamude za zmagovalcem. Vrhovnik je zaostal nekaj manj kot tri minute in končal kot 28., Jelenko pa je bil z več kot petimi minutami zaostanka 44.

Vrhovnik zadovoljen, Jelenko ne

Mladinski svetovni prvak Vrhovnik je po tekmi takole strnil svoje občutke: »Za boljšo uvrstitev mi je zmanjkalo nekaj sreče pri vetrovnih razmerah, čeprav sem imel še dobre glede na Marjana. Po skoku, s katerim seveda nisem bil zadovoljen, sem pogledal štartno listo in videl, da so grešili nekateri boljši tekači. Rekel sem si, da bo zelo v redu, če bom ostal med najboljših 30, a sem se v teku nato zelo dobro počutil, imel odlične smuči, tako da sem začel razmišljati, da bi lahko celo kakšno mesto pridobil, še posebej, ker mi je šlo na roke dejstvo, da sem tekel v veliki skupini. A žal na koncu nisem imel najboljšega položaja in v skupini sem ostal v ozadju. Zame 28. mesto sploh ni slab rezultat, tako da sem načeloma zelo zadovoljen.« Pravi še, da je njegova glavna naloga na teh igrah učenje in nabiranje izkušenj.

Izkušenejši Jelenko pa je po poročanju STA takole ocenil svoj današnji nastop: »Na zadnji tekmi sem bil med desetimi najboljšimi skakalci, tudi v teku sem popravil formo. Zato sem pričakoval, da se bom tu uvrstil okoli 20. mesta, a se mi ni izšlo. Ni bilo sreče, očitno sem bil premalo hraber, ker pravijo, da sreča spremlja pogumne. Na žalost bo šla ta moja prva olimpijska tekma hitro v pozabo. Ne bi rekel, da je bila preizkušnja neregularna. Če pogledamo tekmi v skokih, moško in žensko, če pogledamo naše rezultate, lahko ugotovimo, da so bili kljub spremenljivim vetrovnim razmeram pri vrhu najboljši. Je pa res, da se napake v takih razmerah prej in močneje kaznujejo. In jaz sem napako naredil, s tem pa je bilo tudi konec mojih upov.«

»Zame je ta dosežek neverjeten. V zadnjim metrih sem lahko celo malo užival. Ne morem pa vsega skupaj zajeti tako, kot se je na koncu razpletlo. Zadnji tedni so bili namreč zame zelo težki, po taki sezoni, kot jo imam, je uspeh še večji, kot je bil v Sočiju,« je dejal presrečni stari/novi olimpijski zmagovalec.