Od petega mesta v Sočiju ni imel nič

Deskar na snegu Rok Marguč se je specializiral za velika tekmovanja.
Objavljeno
04. februar 2018 23.45
Janez Porenta
Janez Porenta
V slovenski deskarski odpravi za Pjongčang je težko izluščiti tistega, od katerega je na OI pričakovati največ. Gloria Kotnik in Tim Mastnak kažeta v olimpijski zimi najbolj konstantne predstave, Žan Košir bo branil dve odličji iz Sočija, prav poseben kaliber pa je Rok Marguč, ki se je specializiral za velika tekmovanja. Nekoč je bil mladinski svetovni podprvak, nato v Stonehamu članski šampion, na prejšnjih OI se je spogledoval s stopničkami, končal pa tik pod njimi.

Bi sami sebe šteli za kandidata za odličje v Pjongčangu?

Ne želim se postavljati pod rezultatski pritisk. Cilji so visoki, želim izboljšati veleslalomsko uvrstitev iz Sočija. Že večkrat sem ponovil, da od tistega petega mesta nisem imel nič, ker ima Slovenija toliko dobitnikov kolajn. Naloga bo zahtevna, konkurenca je izjemno zgoščena. Prilagoditi se bo treba tudi na nov tekmovalni sistem, ki ga je postavila FIS – 22. februarja bomo imeli namreč prve kvalifikacije, dva dni pozneje, torej na dan tekme, pa še ene neuradne, s katerimi bodo preverjali, ali bosta obe tekmovalni progi res enaki.

Da je konkurenca v tej sezoni res ostra, potrjuje šest zmagovalcev na sedmih paralelnih veleslalomih svetovnega pokala, že 12 vas je stalo na zmagovalnem odru ...

V šali rečeno torej manjkajo le še štirje, pa bodo izločilni boji popolnjeni. In med temi dvanajstimi niti ni Vica Wilda in Žana Koširja, ki bosta branila po dve kolajni iz Sočija. Nič hudega, konkurenca nas le še podžiga. Skupaj smo kot že dolgo ne, kakih 20 tekmovalcev se lahko vmeša v boj za stopničke.

V tej sezoni ste bili na eni tekmi stotinko do zmage, na nekaterih niste prišli niti v izločilne boje. Bo v Pjongčangu mogoče omejiti ta nihanja?

Seveda bom storil vse, da takšnih nihanj ne bo, da bom oba dneva ostal zbran in osredotočen. Še dva, trije tedni dobrih treningov mi bodo koristili, urediti pa moram tudi težave z notranjim smučarskim čevljem, ki se mi je nedavno zlomil, v Banskem sem moral zato tekmovati z lanskim.

Lani vam je na generalki v Koreji le za las zmanjkalo za izločilne boje. Kakšno je prizorišče, kakšna proga?

Proga je zelo lepa, ena najlepših, na katerih sem tekmoval. Dolga je 45 sekund, pošteno do nas je, da so se prireditelji potrudili in jo tako pripravili. Poleg tega mi tudi bolj ustreza kot, denimo, nazadnje v Banskem, kjer je celotna proga nekoliko visela.

So azijske tekme specifične v primerjavi z evropskimi?

Sneg je prav neverjetno drugačen od našega, vendar pa takšen, da nam zelo ustreza. V teh državah se tudi največ ljudi ukvarja z deskanjem, več kot s smučanjem, obetam si eno najlepših tekem doslej, primerljivo s tisto v Torinu leta 2006.

Bo kaj težav s prilagajanjem na tamkajšnje razmere?

Morda na časovno razliko, tudi zato bom šel nekoliko prej na prizorišče, teden dni pred kvalifikacijami. Seveda je težje potovati proti soncu kot s soncem, moram pa reči, da sem se lani – v primerjavi s preteklimi izkušnjami – imel prvič res lepo v Koreji in sem jo kar vzljubil.

V Sočiju ste imeli tekmovalci v paralelnih disciplinah dve priložnosti za dokazovanje, v Pjongčangu slaloma ne bo več v koledarju. Hendikep?

Niti ne. Če si pripravljen v eni disciplini, si ponavadi tudi v drugi. Je pa škoda, da se niti sami ne moremo poenotiti, ali bi raje imeli paralelni slalom ali ekipno tekmo.

Na svetovnih prvenstvih in ne nazadnje tudi v Sočiju ste dokazali, da ste človek za velike tekme in da vas pritisk ne bremeni, prej obratno ...

Svetovna prvenstva in olimpijske igre so tekmovanja zase, nanje se drugače pripravljaš, tudi pritisk je, razumljivo, večji. Res je, s SP imam že štiri kolajne, očitno se s tem dobro spopadam, morda pa bo šlo tudi na OI v tretje rado.

Kakšen bo vaš protokol v dneh do olimpijskega nastopa?

Poleg treningov se bom v začetku februarja udeležil tudi dveh tekem za avstrijsko DP v Gerlitzenu. Domača konkurenca bo močna, prizorišče je blizu, na sporedu bo – kot v Pjongčangu – tudi paralelni veleslalom, koristilo mi bo. V Korejo pa potujem 15. februarja.