Po gričih bodo pred praznikom dela zagoreli kresovi

Sindikati in druge organizacije bodo poskrbeli za vsebino kresovanj. Uprava za zaščito in reševanje poziva organizatorje, naj upoštevajo ustrezne napotke.
Fotografija: Prvomajsko kresovanje na Rožniku. Fotografija je arhivska. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Prvomajsko kresovanje na Rožniku. Fotografija je arhivska. FOTO: Jože Suhadolnik

Po gričih bodo danes, na predvečer praznika dela, zagoreli kresovi, sindikati in nekatere druge organizacije pa bodo poskrbeli za vsebino kresovanj. Na Rožniku v Ljubljani bodo spregovorili predsednica svobodnih sindikatov Lidija Jerkič, predstavniki konfederacije sindikatov javnega sektorja in konfederacije sindikatov Pergam.

Prav tako bodo prireditve s kresovanjem danes v Černelavcih pri Murski Soboti, kjer bo slavnostna govornica Zdenka Bobovec iz območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Pomurje, v Gornji Radgoni, kjer bo slavnostni govornik sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije in podpredsednik ZSSS Oskar Komac, na Panorami pod Ptujskim gradom in na Gorici v Velenju, kjer bo zbrane nagovoril velenjski župan Peter Dermol.

Na Primorskem vabijo na prižig kresa v Borov gozdiček v Novi Gorici in na grajski vrt v Ajdovščini, na Gorenjskem na Polano nad Križami na območju Tržiča, v Posavju pa na Trško goro nad starim mestnim jedrom Krškega, kjer bo govornik tamkajšnji župan Janez Kerin.

Opozorilo glede kurjenja

Uprava za zaščito in reševanje poziva organizatorje javnih prireditev s kresovanjem in vse druge, ki bodo kurili kresove v naravnem okolju, naj upoštevajo ustrezne napotke. Od roba kurišča vsaj v obsegu enega metra ne sme biti gorljivih snovi, kurišče pa mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe.

V vetrovnem vremenu ni dovoljeno prižigati kresa. Če pa ta že gori, je treba kurjenje prekiniti. Pri kurjenju kresov priporočajo, da se uporabi čim bolj suh les. Uporaba nevarnih, vnetljivih in eksplozivnih snovi in odpadkov je prepovedana.

Po kresu je treba ogenj in žerjavico pogasiti. Uprava pri tem priporoča prekritje kurišča z negorljivim materialom. Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo poskrbeti za ustrezne ukrepe, predvsem požarno stražo, ki jo lahko izvajajo le gasilci.

Če se zaradi kresa vname naravno okolje, je treba o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na številko 112. Ta bo na kraj požara napotil krajevno pristojno gasilsko enoto.

Preberite še:

Komentarji: