Posebnost v Hodošu: odločilni glas je bil neveljaven

Ker volilka izpolnjenim glasovnicam ni priložila podpisane volivne kartice, jih komisija ni upoštevala. Neuradno smo izvedeli, da je glasovala za Rudolfa Bunderlo, ki mu je za izvolitev manjkal en glas.

Objavljeno
11. oktober 2010 17.36
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Hodoš - V obmejni in narodnostno mešani občini na Goričkem, ki ima 360 prebivalcev in 291 volivcev, bodo župana dobili po drugem volivnem krogu. Za to je poskrbela občanka, ki je v bolnišnici in je volila po pošti. Volivci so se odločali med tremi kandidati za župana. Od 232 volivcev jih je za Rudolfa Bunderlo glasovalo 116 oziroma točno polovica, za sedanjega župana Ludvika Orbana pa 100 volivcev, oziroma 43,1 odstotka.

Bunderli je za zmago v prvem krogu zmanjkal en glas, zato je bilo pričakovanje o tem, kako bo glasovala občanka iz bolnišnice zelo veliko. Predsednik občinske volivne komisije Boris Števanec je povedal, da je občanka pravočasno zaprosila, da opravi volitve po pošti. » Njena ovojnica je prispela po pošti v ponedeljek ob 8. zjutraj. Ugotovili smo, da je bila zapečatena ovojnica oddana na pošto v soboto, 9. januarja, torej dan pred rednimi volitvami, kar je po volivnih pravilih. Ker pa občanka izpolnjenim glasovnicam ni priložila tudi volivne kartice z njenim podpisom kot dokaz, da je dejansko volitve opravila ona, njenega glasovanja komisija ni upoštevala in je glasovnico izločila. Volivci bodo o županu odločali med Bunderlo in Orbanom v drugem krogu. Izločitev  njenih glasovnic ni vplival na rezultate volitev članov občinskega sveta,« je pojasnil Štefanec. Neuradno smo izvedeli, da je občanka po pošti glasovala za Bunderlo. Če bi to storila po volivnih pravilih, bi župan Hodoša že po prvem volivnem krogu postal Rudolf Bunderla.