Preizkus: Trpežni in vodoodporni pametni telefoni

Preverili smo, kako dobro samsung galaxy xcover in sony xperia go preneseta mokroto, in kako se obneseta v vsakdanji rabi.

pet, 17.08.2012, 21:00

Robustni in vodoodporni mobilni telefoni so že od prvih modelov naprej izredno priljubljeni. Vendar doslej ni bilo veliko izbire za tiste, ki so si na terenu, med športnimi aktivnostmi ali fizičnim delom od telefona želeli več »pameti«. Počasi se stanje izboljšuje - dva tovrstna modela smo izpostavili vodi, padcem in vsakdanjim opravilom.

Eden redkih robustnih pametnih telefonov na slovenskem trgu je Samsungov galaxy xcover, zdaj je tekmeca predstavil še Sony z modelom xperia go. Lani smo sicer že preizkusili predhodnico xperio active, ki pa z majhnim zaslonom in ne ravno vrhunskimi strojnimi zmogljivostmi ni bila na ravni običajnih, bolj krhkih modelov.

Tudi galaxy xcover, ki ga prodajajo že več kot pol leta, je z današnjega vidika strojno nekoliko podhranjen, če že ne zastarel. Zato nas je zanimalo, kako se lahko primerja s precej sodobnejšo xperio go in kakšne prednosti pred njo kljub vsemu ima.

Samsung galaxy xcover

Glavna (tudi marketinška) prednost galaxyja xcover pred drugimi modeli v Samsungovi galaktični seriji je njegovo ohišje. To je precej debelejše (glede na velikost zaslona), izdelano iz trpežnejše plastike, bolje zatesnjeno in nasploh narejeno, da preživi padce na tla ali (krajše) utopitve. Ponaša se s certifikatom IP67. Poleg tega je še eden redkih modelov, ki ima vse tipke pod zaslonom fizične, ne zgolj na dotik.

Po drugi strani pa njegove specifikacije ne navdušujejo. Procesor, ki ga poganja, je na papirju počasen (800 MHz in zgolj eno jedro), vgrajenega pomnilnika je dokaj malo, fotografsko tipalo premore vsega tri milijone točk in zaslon ima za svojo diagonalo (9,27 cm) precej nizko razločljivost.

V praksi se te »pomanjkljivosti« poznajo, a ne tako zelo, da bi se morali nad telefonom ravno zmrdovati. Še največja težava utegne biti pomanjkanje pomnilnika (in prostora za aplikacije, čeprav jih je mogoče nalagati na pomnilniško kartico), procesor zmore večino vsakodnevnih opravil, medtem ko zaslon na pogled res zaostaja za večino modernih pametnih telefonov.

Prav tako kvaliteta fotografij, ki pa spet niso tako slabe. Slabši je video, ki ga ni mogoče snemati v visoki razločljivosti. Telefon bo verjetno do konca svoje uporabne dobe obstal na androidu 2.3.7, ki ne ponuja ne vizualne privlačnosti ne nekaterih funkcij (in aplikacij) štirice in novejših različic.

Se pa telefon izkaže z robustnostjo in trpežnostjo. Padci, celo namerni meti na beton, kamenje ali kakšno drugo trdo podlago, mu ne pridejo do živega. Le kakšna praska nastane na ohišju. Prav tako je brez težav preživel večminutno kopanje v vedru vode in tuširanje pod cevjo za zalivanje vrta. Tudi pohodite ali morda celo povozite ga lahko brez večjih skrbi.

Sony xperia go

Japonski velikan zabavne elektronike se je pri svojem trpežnem modelu osredotočil na druge vidike kot korejski tekmec. Xperia ima prav tako certifikat IP67, kar pomeni, da je odporna proti vodi in prahu, medtem ko bi ji robustnost težko pripisali. To se vidi že na prvi pogled, saj je pokrovček zelo podoben kot pri običajnih modelih: tanek in ohlapen, ne debel in pritrjen z vijakom, kot pri galaxyju xcover. Je pa vsaj površina pokrovčka hrapava, da telefon ne polzi iz rok. Vendar je že prvi ne premočan padec na betonsko ploščo pustil kar opazne posledice, zato ga nismo več ponavljali.

Bolje se xperia go odreže v vodi. Ta sicer pride pod pokrovček, ker pa je elektronska notranjost zatesnjena (zalepljena) in vsi priključki pokriti z gumo, ni večje nevarnosti, da bi voda vdrla vanjo. Telefon je brezhibno deloval ves čas našega vodnega preizkusa in tudi kasneje.

Če v robustnosti zaostaja, pa ima sony precej drugih adutov pred starejšim samsungom. Dvojedrni procesor, veliko lepši zaslon (čeprav z enako razločljivostjo, a pri diagonali 8,9 cm) in precej več pomnilnika poskrbijo za gladko delovanje in prijetnejšo uporabo. Prav tako je vsaj korak, če ne dva spredaj foto-video del s petimi milijoni točk in visokorazločljivostnim videom, pričakujemo pa tudi nadgradnjo na android štiri, medtem ko je za zdaj na telefonu še starejša različica.

Sony je tokrat spredaj

Sklep je zato enostaven. Če vam telefon ne pada kar naprej iz rok, je xperia go s sodobnejšimi komponentami (in, upamo kmalu, tudi programsko opremo) za le nekoliko več denarja (razlika je približno 50 evrov) precej boljša izbira. Občasne padce ali kopanje v vodi namreč preživi enako dobro kot robustnejši galaxy xcover. Še vedno pa čakamo kakšen trpežen pametni telefon z velikim zaslonom.

Prijavi sovražni govor