ZDA: nad tatove s seznamom ukradenih telefonov

Operaterji bodo skupaj 
s policijo v ZDA oblikovali enotno bazo podatkov.

sob, 14.04.2012, 14:35

Silovita priljubljenost pametnih telefonov v ZDA je navdušila tudi tatove, saj so kraje razmeroma dragih aparatov postale vir dobrega zaslužka. Policija se bo v sodelovanju z zvezno komisijo za telekomunikacije skušala tej epidemiji upreti s skupno zbirko podatkov. V bazo se bodo shranjevale identifikacijske številke (ime) ukradenih telefonov. Tako bodo posamezni ponudniki mobilne telefonije lahko blokirali vse izginule aparate, kakršna je že zdaj praksa v večini evropskih držav. Skupina je hkrati začela lobirati za zakonodajo, po kateri bi bilo vsakršno poseganje v telefon in spreminjanje njegove identifikacijske številke zvezno kriminalno dejanje.

»Naš cilj je, da bo ukraden telefon vreden toliko, kot je vredna prazna denarnica,« trdi newyorški senator Charles E. Schumer, ki bo v kongresu predlagal ustrezne zakonske spremembe. Poleg tega bodo ponudniki uporabnike poučili, kako lahko od daleč zaklenejo svoje telefone, z njih izbrišejo osebne podatke in sledijo njihovemu gibanju.

V zadnjem letu je skoraj vsak tretji rop vključeval tudi krajo pametnih telefonov. Število takšnih kriminalnih dejanj narašča zlasti v mestih, saj recimo v New Yorku telefon vzamejo žrtvam v 40 odstotkih vseh ropov, delež v prestolnici Washingtonu je le nekoliko manjši, 38 odstotkov. Štirje največji ponudniki mobilne telefonije v ZDA, Verizon Wireless, AT & T, Sprint in T-Mobile, naj bi v prihodnjega pol leta uvedli program za blokado prijavljenih telefonov. V poldrugem letu pa naj bi svoje podatke združili v enotno podatkovno bazo na ravni države.

Prijavi sovražni govor