ZDA: nad tatove s seznamom ukradenih telefonov

Operaterji bodo skupaj 
s policijo v ZDA oblikovali enotno bazo podatkov.

sob, 14.04.2012, 14:35

Silovita priljubljenost pametnih telefonov v ZDA je navdušila tudi tatove, saj so kraje razmeroma dragih aparatov postale vir dobrega zaslužka. Policija se bo v sodelovanju z zvezno komisijo za telekomunikacije skušala tej epidemiji upreti s skupno zbirko podatkov. V bazo se bodo shranjevale identifikacijske številke (ime) ukradenih telefonov. Tako bodo posamezni ponudniki mobilne telefonije lahko blokirali vse izginule aparate, kakršna je že zdaj praksa v večini evropskih držav. Skupina je hkrati začela lobirati za zakonodajo, po kateri bi bilo vsakršno poseganje v telefon in spreminjanje njegove identifikacijske številke zvezno kriminalno dejanje.

»Naš cilj je, da bo ukraden telefon vreden toliko, kot je vredna prazna denarnica,« trdi newyorški senator Charles E. Schumer, ki bo v kongresu predlagal ustrezne zakonske spremembe. Poleg tega bodo ponudniki uporabnike poučili, kako lahko od daleč zaklenejo svoje telefone, z njih izbrišejo osebne podatke in sledijo njihovemu gibanju.

V zadnjem letu je skoraj vsak tretji rop vključeval tudi krajo pametnih telefonov. Število takšnih kriminalnih dejanj narašča zlasti v mestih, saj recimo v New Yorku telefon vzamejo žrtvam v 40 odstotkih vseh ropov, delež v prestolnici Washingtonu je le nekoliko manjši, 38 odstotkov. Štirje največji ponudniki mobilne telefonije v ZDA, Verizon Wireless, AT & T, Sprint in T-Mobile, naj bi v prihodnjega pol leta uvedli program za blokado prijavljenih telefonov. V poldrugem letu pa naj bi svoje podatke združili v enotno podatkovno bazo na ravni države.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se