Rižota z bučkami, pestom iz rukole in orehov ter pastinakovim čipsom
Hitra priprava in spoznavanje novih okusov
2 bučki
2 šalotki
4 stroki česna
200 g riža arborio
ali druge vrste za rižoto
sol in poper
1/2 l piščančje jušne osnove
1 dl polsuhega belega vina
žlica masla
2 pesti naribanega parmezana
2 pesti rukole
pest orehov
oljčno olje
2 pastinaka
Priprava
Pastinak olupimo in z lupilcem narežemo na tanke rezine. Položimo jih na pekač s peki papirjem, pokapljamo z oljčnim oljem ter pečemo približno 15 minut pri 180 °C. Ko pastinak postane hrustljav kot čips, ga vzamemo iz pečice, solimo in popramo.
V posodo damo rukolo, orehe, strok česna, sol in poper ter s paličnim mešalnikom sesekljamo v gladko zmes. Med mešanjem prilivamo oljčno olje do želene gostote, na koncu pa vmešamo še pest parmezana.
Na oljčnem olju steklasto popražimo sesekljano šalotko, dodamo na koščke narezani bučki in jih nekoliko popečemo. Dodamo še strte česnove stroke in riž ter premešamo, da se maščoba ovije okoli vsakega riževega zrna. Zalijemo z vinom, nekoliko povremo, nato pa počasi prilivamo vročo jušno osnovo. Tako kuhamo rižoto do konca, dokler ne porabimo vse osnove. Tik pred koncem dodamo še maslo in preostali parmezan ter vse skupaj premešamo. Rižoto popestrimo s pestom in čipsom iz pastinaka.
Zanimivost: Pastinak je korenasta zelenjava in je podoben korenju, le da je svetlejši in slajši. Pri nas je še precej neznan, v Angliji pa je nepogrešljiv v kuhinji. Pečen skupaj s krompirjem je prava poslastica.