Brezglutenski torkov recept

Rižota z bučkami, pestom iz rukole in orehov ter pastinakovim čipso.

Objavljeno
07. maj 2012 12.20
Posodobljeno
08. maj 2012 12.00
Špela Jereb Planinšek, Odprta kuhinja
Špela Jereb Planinšek, Odprta kuhinja
Rižota z bučkami, pestom iz rukole in orehov ter pastinakovim čipsom

Hitra priprava in spoznavanje novih okusov

2 bučki

2 šalotki

4 stroki česna

200 g riža arborio 
ali druge vrste za rižoto

sol in poper

1/2 l piščančje jušne osnove

1 dl polsuhega belega vina

žlica masla

2 pesti naribanega parmezana

2 pesti rukole

pest orehov

oljčno olje

2 pastinaka

Priprava

Pastinak olupimo in z lupilcem narežemo na tanke rezine. Položimo jih na pekač s peki papirjem, pokapljamo z oljčnim oljem ter pečemo približno 15 minut pri 180 °C. Ko pastinak postane hrustljav kot čips, ga vzamemo iz pečice, solimo in popramo.

V posodo damo rukolo, orehe, strok česna, sol in poper ter s paličnim mešalnikom sesekljamo v gladko zmes. Med mešanjem prilivamo oljčno olje do želene gostote, na koncu pa vmešamo še pest parmezana.

Na oljčnem olju steklasto popražimo sesekljano šalotko, dodamo na koščke narezani bučki in jih nekoliko popečemo. Dodamo še strte česnove stroke in riž ter premešamo, da se maščoba ovije okoli vsakega riževega zrna. Zalijemo z vinom, nekoliko povremo, nato pa počasi prilivamo vročo jušno osnovo. Tako kuhamo rižoto do konca, dokler ne porabimo vse osnove. Tik pred koncem dodamo še maslo in preostali parmezan ter vse skupaj premešamo. Rižoto popestrimo s pestom in čipsom iz pastinaka.

Zanimivost: Pastinak je korenasta zelenjava in je podoben korenju, le da je svetlejši in slajši. Pri nas je še precej neznan, v Angliji pa je nepogrešljiv v kuhinji. Pečen skupaj s krompirjem je prava poslastica.