Četrtkov namig za kosilo: Porova solata

Odlična solata iz kuhane zelenjave; priprava 15 minut

Objavljeno
27. maj 2014 11.21
POROVA SOLATA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

3 stebla pora

sol, kis, olje

 

Priprava:

Por temeljito očistimo, torej prerežemo po dolgem in speremo ostanke zemlje. Po potrebi izrežemo ali odstranimo tršo sredico, iz katere spomladi že poganja steblo cveta. Očiščen por narežemo na približno centimeter debele kose.

V kozici zavremo vodo, jo solimo in v krop stresemo narezan por. Ko voda znova zavre, odkrito blanširamo največ 2 minuti, da se por zmehča.

Por vzamemo iz vode in pustimo, da se povsem ohladi. Vodo, v kateri se je kuhal, prihranimo za juho naslednji dan.

Ohlajenega okisamo klasično: s kisom, oljem in soljo. Lahko izberemo tudi balzamični kis, predvsem pa izbrane vrste hladno stiskanega rastlinskega olja.

Ponudimo ob pečenem svinjskem kotletu in v pečici pečenem mladem krompirčku.