Četrtkov oljčni recept

Morsko-zelenjavna lazanja.

Objavljeno
17. julij 2012 13.22
Darko Maršič, Casa del Sal, Odprta kuhinja
Darko Maršič, Casa del Sal, Odprta kuhinja
Morsko-zelenjavna lazanja

Kar močna glavna jed, v kateri se srečajo morje, vrt in oljčno olje.

 

300 g filejev osliča

200 g očiščenih repkov kozic (gamberov)

pol čebule, 4 stroki česna

majhna rumena paprika

majhna bučka, 1 korenček

5 povsem zrelih paradižnikov

sol, poper, peteršilj, oljčno olje

100 g sira edamca, 50 g parmezana

testenine za lazanjo, bešamel

 

Priprava:

Očiščene kozice in na koščke narezane fileje osliča dobro osolimo, popopramo in dodamo strt česen in malo oljčnega olja. Vse skupaj dobro premešamo in za nekaj časa pustimo, da se okusi med seboj povežejo.

Nasekljano čebulo prepražimo, dodamo nasekljano papriko, grobo nariban korenček, nasekljano bučko ter olupljen in razkosan paradižnik. Vse skupaj prepražimo, posolimo in popopramo. Lahko dodamo tudi malce malvazije.

V drugi posodi na močnem ognju na hitro sotiramo kozice in fileje osliča. Tudi te lahko med sotiranjem malce zalijemo z malvazijo.

Dno pekača pokrijemo z listom testa. Nanj naložimo oba pripravljena nadeva. Dodamo še sir in bešamel. Ta postopek ponovimo še dvakrat.

V pečici pečemo 15 do 18 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Lazanjo lepo razrežemo in prelijemo z oljčnim oljem in potresemo z nasekljanim peteršiljem.