Kar močna glavna jed, v kateri se srečajo morje, vrt in oljčno olje.
300 g filejev osliča
200 g očiščenih repkov kozic (gamberov)
pol čebule, 4 stroki česna
majhna rumena paprika
majhna bučka, 1 korenček
5 povsem zrelih paradižnikov
sol, poper, peteršilj, oljčno olje
100 g sira edamca, 50 g parmezana
testenine za lazanjo, bešamel
Priprava:
Očiščene kozice in na koščke narezane fileje osliča dobro osolimo, popopramo in dodamo strt česen in malo oljčnega olja. Vse skupaj dobro premešamo in za nekaj časa pustimo, da se okusi med seboj povežejo.
Nasekljano čebulo prepražimo, dodamo nasekljano papriko, grobo nariban korenček, nasekljano bučko ter olupljen in razkosan paradižnik. Vse skupaj prepražimo, posolimo in popopramo. Lahko dodamo tudi malce malvazije.
V drugi posodi na močnem ognju na hitro sotiramo kozice in fileje osliča. Tudi te lahko med sotiranjem malce zalijemo z malvazijo.
Dno pekača pokrijemo z listom testa. Nanj naložimo oba pripravljena nadeva. Dodamo še sir in bešamel. Ta postopek ponovimo še dvakrat.
V pečici pečemo 15 do 18 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Lazanjo lepo razrežemo in prelijemo z oljčnim oljem in potresemo z nasekljanim peteršiljem.