Glavni dan za palačinke

Objavljeno
02. marec 2014 20.09
K. C., Odprta kuhinja
K. C., Odprta kuhinja
Ponavadi na tem mestu »pečemo v nedeljo«, tokrat bomo pa – v torek. Malokdo namreč ve, da v celem koledarju ni dneva, ko bi se tradicionalno napeklo toliko – palačink. Da, pustni torek je v številnih državah na vzhodu in zahodu tradicionalni dan za to sicer vsakdanjo sladico. Razlog je podoben kot pri drugih pustnih jedeh: pred pepelnično sredo, ko se začne strogi post, je treba porabiti »ta močne« surovine, jajca, sladkor, maslo ...

Naš pustni torek je znan kot palačinčji dan na Irskem, v Veliki Britaniji, pa naprej okrog planeta v Kanadi, ponekod v Združenih državah Amerike in še naprej v Avstraliji in tudi na Novi Zelandiji. Skupaj z vsem mesom, ki na pustni torek konča v želodcih, so »žrtvovane« tudi palačinke: hrano, ki je dajala ugodje, je namreč v postnem času morala zamenjati bolj preprosta in pusta, taka, ki je poudarjala skromnost kot moralno vrlino in znamenje duhovne prenove pred veliko nočjo 40 dni kasneje. In vsi vemo, kakšno pregrešno zadovoljstvo lahko vzbujajo že čisto navadne palačinke ...

So pa tudi te povezane z dobršno mero norčavosti, dovoljene na zadnji dan pred slovesno zaobljubo pustu. Ponekod v Veliki Britaniji je že stoletja živa tradicija palačinkarskih tekem: vsi tekmovalci so opremljeni s predpasnikom in ponvijo, med tekom pa morajo ves čas v zraku obračati palačinke. Palačinke v obliki blinov pa so v tem času leta ena glavnih kulinaričnih privlačnosti tudi v krščanskem delu Rusije in Ukrajine.

Kako jih pripravite, ni nobena skrivnost. Še največ časa vam bo vzelo, da si najdete ponev, ki se je boste tako navadili, da bo z vami potem za peko palačink ostala vse življenje. Drugi namig je, da testo vedno pustite, da malo »odleži«. Kakih petnajst minut bo čisto dovolj. In tretji, to pa vedo skoraj vsi: palačinke bodo bolj rahle, če boste del mleka, recimo petino, zamenjali z mineralno vodo. Ostale sestavine so, recimo za štiri zmerne jedce, take: 3 jajca, 1/4 kg gladke moke, pol litra mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl mineralne vode), žlica sladkorja, ščepec soli. Testo naj ne bo pregosto. In to je vsa znanost.