Govedina v divjačinski omaki

Petkov jedilnik.

Objavljeno
18. marec 2013 20.05
Posodobljeno
22. marec 2013 11.00
Pri Gerdejevih, Odprta kuhinja
Pri Gerdejevih, Odprta kuhinja
Njihovi gostje imajo to jed najraje; za 6 oseb

1 kg govedine (najbolje beli krajec, najlepši konec pri kravjem stegnu)

20 g slanine za špikanje

3 večje bele čebule, večji korenček,

6 strokov česna, žlička kumine

10 brinovih jagod, žlička majarona, ščep timijana, ščep rožmarina, 1/2 dl rdečega vina

20 dag svežih ali zamrznjenih jurčkov (ali cigančkov)

3 žlice kisle smetane, 3 žlice omake iz brusnic (rdečih črnic)

Priprava

Narezano slanino s pomočjo noža potisnemo v meso, ki ga nato natremo s strokom strtega česna, kumino in soljo. Pečemo v pečici na 200 ˚C pol ure, nato na 180 ˚C še dobro uro. Vmes pridno polivamo s sokom, ki se nabere pri pečenju.

Posebej na maščobi pražimo sesekljano čebulo in nariban korenček. Čez nekaj časa dodamo preostale začimbe, vino, jurčke ter žlico soka od pečenja mesa. Pustimo, da se pokuha. Na koncu dodamo smetano in žlico brusnične omake (nateka).

Narezano meso prelijemo z omako, ponudimo s preostalimi brusnicami in ajdovimi povitneki.