1 kg govedine (najbolje beli krajec, najlepši konec pri kravjem stegnu)
20 g slanine za špikanje
3 večje bele čebule, večji korenček,
6 strokov česna, žlička kumine
10 brinovih jagod, žlička majarona, ščep timijana, ščep rožmarina, 1/2 dl rdečega vina
20 dag svežih ali zamrznjenih jurčkov (ali cigančkov)
3 žlice kisle smetane, 3 žlice omake iz brusnic (rdečih črnic)
Priprava
Narezano slanino s pomočjo noža potisnemo v meso, ki ga nato natremo s strokom strtega česna, kumino in soljo. Pečemo v pečici na 200 ˚C pol ure, nato na 180 ˚C še dobro uro. Vmes pridno polivamo s sokom, ki se nabere pri pečenju.
Posebej na maščobi pražimo sesekljano čebulo in nariban korenček. Čez nekaj časa dodamo preostale začimbe, vino, jurčke ter žlico soka od pečenja mesa. Pustimo, da se pokuha. Na koncu dodamo smetano in žlico brusnične omake (nateka).
Narezano meso prelijemo z omako, ponudimo s preostalimi brusnicami in ajdovimi povitneki.