Losos s hrenovo terino in hruškovo omako

Sredin praznični recept - hladna predjed.

Objavljeno
17. december 2012 11.00
Anže Gombač, Odprta kuhinja
Anže Gombač, Odprta kuhinja
Sestavine

200 g dimljenega lososa

200 g vloženega hrena

100 g kisle smetane

8 g želatine v lističih

sol, beli poper

hruškov kompot, sladkorni sirup

 

Priprava

Dimljenega lososa narežemo na tanke rezine in naložimo na krožnik enega ob drugem. Tako pripravljenega shranimo v hladilniku do serviranja.

Hren in kislo smetano zmešamo skupaj, solimo in popramo.

Lističe želatine namočimo v hladni vodi, ko se zmehča, jo ožmemo in nato segrejemo, da se stopi - ne sme zavreti. Stopljeno primešamo hrenovi mešanici.

Posodo s hrenovo terino postavimo v hladilnik, da se strdi.

Za sladkorni sirup skuhamo žlico vode in žlico sladkorja. Hruške iz kompota in ohlajen sirup zmešamo in pretlačimo skozi gosto cedilo.

Na sredino krožnika podlijemo hruškovo omako, okoli nje položimo pet rezin lososa, ki smo ga zvili v obliki solzice, in v solzico damo kroglico hrenove terine.