Za 8 manjših pit
testo
250 g moke (150 g pirine in 100 g bele)
80 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka, 100 g masla
2 zvrhani žlici grenkega kakava v prahu
4 žlice vode
višnjev nadev
400 g izkoščičenih višenj iz kozarca
50 g sladkorja
vaniljev ekstrakt ali vaniljev sladkor
žlica ruma
čokoladni nadev
180 g temne čokolade
200 g sladke smetane
1 jajce
1 beljak
2 žlici sladkorja v prahu
Priprava
Moko in sladkor posujemo po pultu, na sredino damo rumenjaka, na kockice narezano hladno maslo, kakav in vodo. Zgnetemo testo. Po potrebi dodamo še žličko vode. Oblikujemo v kroglo in damo počivat v hladilnik za dobro uro.
Medtem pripravimo oba nadeva. Višnje, sladkor in vaniljo v kozici zavremo, nato zmanjšamo ogenj in kuhljamo toliko časa, da sok od višenj izpari in se sadje razpusti. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. V ohlajeno vmešamo še žlico ruma.
Čokolado nalomimo na koščke. Sladko smetano segrejemo in jo prelijemo čez čokolado, da se ta stopi. Dodamo sladkor in mešamo, da dobimo gladko zmes. Posebej penasto (lahko na roko) stepemo jajce in beljak, ki nam je ostal pri pripravi testa. Dodamo čokolado in dobro zmešamo.
Testo razvaljamo in položimo v pomaščene majhne pekače za pito (lahko uporabimo samo enega večjega). Dobro ga pritisnemo ob podlago. Na testo položimo peki papir, izrezan v obliki pekača, nanj usujemo suh fižol (da se ne dvigne) in pečemo na 180 °C 10-12 minut. Vzamemo iz pečice, malce ohladimo, nato nadevamo najprej višnjev nadev in zatem čokoladnega. Vse skupaj pečemo še 15-20 minut na isti temperaturi.