Nedeljski recept: čokoladno-višnjeve pite

V vsakem človeku se skriva nadarjenost za vsaj eno stvar, in kaj lepšega, kot če odkriješ, da je to področje hrane.

Objavljeno
02. marec 2012 13.05
Ana Bulat, Odprta kuhinja
Ana Bulat, Odprta kuhinja
Čokoladno-višnjeve pite

Za 8 manjših pit

testo

250 g moke (150 g pirine in 100 g bele)

80 g sladkorja v prahu

2 rumenjaka, 100 g masla

2 zvrhani žlici grenkega kakava v prahu

4 žlice vode

višnjev nadev

400 g izkoščičenih višenj iz kozarca

50 g sladkorja

vaniljev ekstrakt ali vaniljev sladkor

žlica ruma

čokoladni nadev

180 g temne čokolade

200 g sladke smetane

1 jajce

1 beljak

2 žlici sladkorja v prahu

Priprava

Moko in sladkor posujemo po pultu, na sredino damo rumenjaka, na kockice narezano hladno maslo, kakav in vodo. Zgnetemo testo. Po potrebi dodamo še žličko vode. Oblikujemo v kroglo in damo počivat v hladilnik za dobro uro.

Medtem pripravimo oba nadeva. Višnje, sladkor in vaniljo v kozici zavremo, nato zmanjšamo ogenj in kuhljamo toliko časa, da sok od višenj izpari in se sadje razpusti. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. V ohlajeno vmešamo še žlico ruma.

Čokolado nalomimo na koščke. Sladko smetano segrejemo in jo prelijemo čez čokolado, da se ta stopi. Dodamo sladkor in mešamo, da dobimo gladko zmes. Posebej penasto (lahko na roko) stepemo jajce in beljak, ki nam je ostal pri pripravi testa. Dodamo čokolado in dobro zmešamo.

Testo razvaljamo in položimo v pomaščene majhne pekače za pito (lahko uporabimo samo enega večjega). Dobro ga pritisnemo ob podlago. Na testo položimo peki papir, izrezan v obliki pekača, nanj usujemo suh fižol (da se ne dvigne) in pečemo na 180 °C 10-12 minut. Vzamemo iz pečice, malce ohladimo, nato nadevamo najprej višnjev nadev in zatem čokoladnega. Vse skupaj pečemo še 15-20 minut na isti temperaturi.