4 jabolka
1 l vode
100 g sladkorja
krhko testo
300 g moke, 200 g masla
100 g sladkorja, 1 jajce
žlica ruma, žlica kisle smetane
5 g pecilnega praška
polnilo
150 g pripravka kreme za kremne rezine
3 dl mleka, 200 g masla
200 g sladkorja, 200 g jajc
200 g mandljeve moke
Priprava
Jabolka olupimo, počez prepolovimo (prerežemo po »trebuhu«) in odstranimo peščišče. Skuhamo v sladkani vodi, napol mehke polovice vzamemo iz vode in odložimo na papir, da se odcedijo.
Iz naštetih sestavin zamesimo krhko testo, ki mora nekaj časa počivati v hladilniku.
Pripravimo polnilo: pripravek za kremo za kremne rezine zmešamo s 3 dl hladnega mleka, navagamo 400 g te zmesi in ji dodamo ostale sestavine. Zmešamo z mešalnikom in postavimo v hladilnik.
Razvaljamo testo 1,5 cm debelo in ga položimo v namaščen model, tako da pustimo visok rob. Napolnimo s polnilom in vanj enakomerno razporedimo kuhane polovice jabolk. Pečemo 35 minut pri 180 stopinjah. Ohladimo in po želji premažemo s kupljenim želatinskim premazom.