Petkov jabolčni recept

Pita z jabolčnimi polovičkami.

Objavljeno
03. september 2012 14.28
Gostilna Krištof, Odprta kuhinja
Gostilna Krištof, Odprta kuhinja
Vabljiva že na pogled, z jabolki sorte delcorf delbarestivale

 

4 jabolka

1 l vode

100 g sladkorja

krhko testo

300 g moke, 200 g masla

100 g sladkorja, 1 jajce

žlica ruma, žlica kisle smetane

5 g pecilnega praška

polnilo

150 g pripravka kreme za kremne rezine

3 dl mleka, 200 g masla

200 g sladkorja, 200 g jajc

200 g mandljeve moke

 

Priprava

Jabolka olupimo, počez prepolovimo (prerežemo po »trebuhu«) in odstranimo peščišče. Skuhamo v sladkani vodi, napol mehke polovice vzamemo iz vode in odložimo na papir, da se odcedijo.

Iz naštetih sestavin zamesimo krhko testo, ki mora nekaj časa počivati v hladilniku.

Pripravimo polnilo: pripravek za kremo za kremne rezine zmešamo s 3 dl hladnega mleka, navagamo 400 g te zmesi in ji dodamo ostale sestavine. Zmešamo z mešalnikom in postavimo v hladilnik.

Razvaljamo testo 1,5 cm debelo in ga položimo v namaščen model, tako da pustimo visok rob. Napolnimo s polnilom in vanj enakomerno razporedimo kuhane polovice jabolk. Pečemo 35 minut pri 180 stopinjah. Ohladimo in po želji premažemo s kupljenim želatinskim premazom.