Petkov jedilnik: špinačna pita in škampi s feto

Kretska prehrana je zelo raznolika in sezonska, a z oljem se ne varčuje v nobenem letnem času.

Objavljeno
01. december 2011 12.23
Posodobljeno
02. december 2011 11.00
Maria Maridaki Čalić, Odprta kuhinja
Maria Maridaki Čalić, Odprta kuhinja

Špinačna pita (spanakopita)

Sestavine

■testo

½ kg bele moke

1 jogurt v lončku

skodelica oljčnega olja

100 g trdega sira

1 jajce

■nadev

1,5 kg sveže špinače

1 por

pest svežega janeža

2 mladi čebuli ali 1 stara

2 jajci

5 žlic drobtin

sol

oljčno olje

 

Priprava

Najprej se lotimo testa. V večjo posodo presejemo moko, prilijemo jogurt, ubijemo jajce, dodamo še oljčno olje in nariban sir.

Vse skupaj dobro premešamo in z roko gnetemo vsaj dvajset minut, da dobimo enakomerno in voljno testo. Razdelimo ga na dva dela in pustimo počivati.

Vmes pripravimo nadev. Špinačo speremo pod tekočo vodo in jo dobro odcedimo. Nežno jo blanširamo in nato grobo nasekljamo.

Na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in na tanke kolobarje narezan por.

Dodamo narezano špinačo, vmešamo jajci, solimo, zgostimo z drobtinami in začinimo z janežem. Dobro premešamo.

Dno pekača premažemo z oljčnim oljem in vanj položimo razvaljano polovico testa. Premažemo z oljem in po njem enakomerno porazdelimo pripravljen nadev. Na vrh naložimo drugo polovico testa, s prsti zapremo zunanje stranice in premažemo z oljem.

Pečemo v pečici, segreti na 180 ºC, približno 45 do 50 minut.

 

 

Škampi s feto in ouzom (saganaki)

Sestavine

16 večjih škampov

5–6 velikih paradižnikov

3 žlice paradižnikovega koncentrata

2 žlici sladkorja

1/3 kozarca ouza

200 g sira feta

sol, poper

oljčno olje

 

Priprava

V veliki ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo na koščke narezan paradižnik in paradižnikov koncentrat, nato počasi kuhamo 15 do 20 minut, da se omaka zgosti.

Proti koncu dodamo grški liker ouzo. Zatem dodamo škampe in ponev pokrijemo.

Kuhamo še kakšnih 15 minut. Malo pred koncem škampe prelijemo z oljčnim oljem in nanje enakomerno nadrobimo koščke fete.

 

 

Solata iz zelja, korenja in zelene z jogurtovim prelivom

Sestavine

½ glave zelja

3 večji korenčki

šopek zelenja zelene

šopek peteršilja

■preliv

6 žlic gostega grškega jogurta

4 žlice oljčnega olja

žlička pikantne gorčice

žlička limonovega soka

ščepec limonine lupinice

sol, poper

 

Priprava

V večji skledi zmešamo na trakove narezano zelje, grobo naribano korenje ter drobno sesekljano zeleno in peteršilj.

V drugi skledici pripravimo polivko – zmešamo jogurt in gorčico, dodamo oljčno olje, limonin sok in limonino lupinico, vse skupaj solimo in popramo ter dobro premešamo.

Prelijemo čez solato, dobro premešamo in postrežemo (v poletnih dneh jo ponudimo dobro ohlajeno iz hladilnika).