Špinačna pita (spanakopita)
Sestavine
■testo
½ kg bele moke
1 jogurt v lončku
skodelica oljčnega olja
100 g trdega sira
1 jajce
■nadev
1,5 kg sveže špinače
1 por
pest svežega janeža
2 mladi čebuli ali 1 stara
2 jajci
5 žlic drobtin
sol
oljčno olje
Priprava
Najprej se lotimo testa. V večjo posodo presejemo moko, prilijemo jogurt, ubijemo jajce, dodamo še oljčno olje in nariban sir.
Vse skupaj dobro premešamo in z roko gnetemo vsaj dvajset minut, da dobimo enakomerno in voljno testo. Razdelimo ga na dva dela in pustimo počivati.
Vmes pripravimo nadev. Špinačo speremo pod tekočo vodo in jo dobro odcedimo. Nežno jo blanširamo in nato grobo nasekljamo.
Na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in na tanke kolobarje narezan por.
Dodamo narezano špinačo, vmešamo jajci, solimo, zgostimo z drobtinami in začinimo z janežem. Dobro premešamo.
Dno pekača premažemo z oljčnim oljem in vanj položimo razvaljano polovico testa. Premažemo z oljem in po njem enakomerno porazdelimo pripravljen nadev. Na vrh naložimo drugo polovico testa, s prsti zapremo zunanje stranice in premažemo z oljem.
Pečemo v pečici, segreti na 180 ºC, približno 45 do 50 minut.
Škampi s feto in ouzom (saganaki)
Sestavine
16 večjih škampov
5–6 velikih paradižnikov
3 žlice paradižnikovega koncentrata
2 žlici sladkorja
1/3 kozarca ouza
200 g sira feta
sol, poper
oljčno olje
Priprava
V veliki ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo na koščke narezan paradižnik in paradižnikov koncentrat, nato počasi kuhamo 15 do 20 minut, da se omaka zgosti.
Proti koncu dodamo grški liker ouzo. Zatem dodamo škampe in ponev pokrijemo.
Kuhamo še kakšnih 15 minut. Malo pred koncem škampe prelijemo z oljčnim oljem in nanje enakomerno nadrobimo koščke fete.
Solata iz zelja, korenja in zelene z jogurtovim prelivom
Sestavine
½ glave zelja
3 večji korenčki
šopek zelenja zelene
šopek peteršilja
■preliv
6 žlic gostega grškega jogurta
4 žlice oljčnega olja
žlička pikantne gorčice
žlička limonovega soka
ščepec limonine lupinice
sol, poper
Priprava
V večji skledi zmešamo na trakove narezano zelje, grobo naribano korenje ter drobno sesekljano zeleno in peteršilj.
V drugi skledici pripravimo polivko – zmešamo jogurt in gorčico, dodamo oljčno olje, limonin sok in limonino lupinico, vse skupaj solimo in popramo ter dobro premešamo.
Prelijemo čez solato, dobro premešamo in postrežemo (v poletnih dneh jo ponudimo dobro ohlajeno iz hladilnika).