Reciklaža pirhov

Po praznikih se običajno vprašamo: Kam z njimi?

Objavljeno
19. april 2014 22.49
Slavka Ilich, Odprta kuhinja
Slavka Ilich, Odprta kuhinja

Velika noč je (tudi) praznik obil­ja. Skuhamo in pobarvamo veliko jajc, poleg kokošjih včasih tudi gosja, račja ali prepeličja, ki veljajo za najbolj zdrava.

Iz izkušenj vemo, da nekatera, sploh če so zelo sveža, rada počijo med kuhanjem, kakšno se nehote razbije še med barvanjem … Skoraj vedno se tudi zgodi, da je kak pirh, naš ali dob­ljen, tako lep, da ga ne pojemo niti ne podarimo. Ta jajca damo na stran, toda ko so prazniki mimo, se znajdemo pred vprašanjem: kam z njimi?

Vsi vemo, da moramo jajca (tudi trdo kuhana, najlepši pirhi niso izjema) hraniti v hladilniku. Tako ostanejo užitna še nekaj časa (največ teden dni!), olupljena pa moramo porabiti še hitreje. Tako ali drugače.

Jedi, za katere potrebujemo trdo kuhana jajca, ni na pretek. Lahko jih, preprosto, narežemo na (regratovo) solato, z njimi obložimo kruhke ali pa jih pripravimo tudi z nekaj več domišljije. Tukaj je nekaj zamisli. Eno bolj zanimivih sem našla v Slovenski kuharici Korošice Magdalene Pleiweis, prvič objavljeni davnega leta 1868, a še vedno živi v mnogih predelavah od Felicite Kalinšek do naših dni. Poskusite!

 

Pražene kumare s kuhanimi jajci
Po navdihu Magdalene Pleiweis. Za dva.

Potrebujemo:
3–4 trdo kuhana jajca, olupljena
2 sveži kumari (približno 300 g)
žlica masla
manjša čebula, šopek peteršilja, poper
3 žlice kisle smetane
in še nekaj smetane za mazanje modla, poper iz mlinčka

Priprava:
Kumare operemo, olupimo in narežemo na tanke kolobarje.
Sesekljamo čebulo in peteršilj ter oboje pražimo na maslu, čez čas dodamo še kumare, popopramo in pokrijemo, da se duši 15 minut. Večkrat pomešamo, rahlo solimo in zamešamo še žlico kisle smetane. Pražimo odkrito še 10 minut.
Medtem segrejemo pečico na 180 ˚C, jajca narežemo na kolobarje. S kislo smetano in čopičem namažemo dve manjši posodi za peko.
Najprej vanju naložimo kumare, nato vrsto jajčnih rezin, spet kumare, jajca in na vrhu spet kumare. Po vrhu namažemo še žlico kisle smetane in približno 20 minut pečemo v pečici.
Preden ponudimo, na vsako skodelico položimo še peteršiljev list in popopramo.

 

Sirove kroglice s prepeličjimi jajčki
V sirček s čemažem zavita jajčka.
Za 7 jajčk

Potrebujemo:
polovica hlebčka (približno 180 g) kozjega sirčka
žlica kisle smetane
4 listi čemaža
3–4 žlice mletih mandljev
(neolupljenih)
ščep soli
lesene paličke

Priprava:
Olupimo jajčka. Sesekljamo čemaž. Sirček zmešamo s smetano in čemažem ter malo posolimo.
Z mokrimi rokami zavijemo jajčka v približno žlico sirčka, jih povaljamo v mletih mandljih in postavimo za pol ure v hladilnik.
Kroglice ponudimo prerezane na polovice, nabodene na paličice.

 

Solata iz divjih špargljev s stisnjenimi jajčki »a la mimoza«
Samo zdravje na krožniku …

Potrebujemo:
2–3 šopki divjih špargljev
5 prepeličjih jajčk
preliv
3–4 žlice hladno stisnjenega oljčnega olja
2 žlici belega balzamičnega kisa z origanom
malo solnega cveta

Priprava:
Špargljem od spodaj navzgor odlomimo samo trde dele, jih povežemo v šopek in blanširamo eno minuto v vreli vodi, ohladimo v mrzli vodi in odcedimo.
Šparglje narežemo na 3–4 cm dolge koščke. Zmešamo preliv in ga prelijemo čez šparglje. Nežno premešamo.
Olupimo jajčka, jih prerežemo in potisnemo skozi žičnato cedilo. Potresemo po špargljih na krožniku. Zraven ponudimo solni cvet in beli poper iz mlinčka.

 

Obloženi kruhki
Kruh, obložen s skuto z drobnjakom, narezanimi jajci,
sardinami iz olja in potresen z rdečo čebulo in poprom

Potrebujemo:
6–7 kosov črnega kruha
4 jajca
3 žlice skute, šopek drobnjaka
pločevinka sardin v olju brez kože
žlica limoninega soka
manjša rdeča čebula
ščep soli, poper iz mlinčka

Priprava:
Sardine preložimo v posodo in jih pokapljamo z limoninim sokom.
Olje prihranimo. Zmešamo skuto z drobno narezanim drobnjakom. Jajca narežemo na rezine, čebulo na kolobarje.
Kruh namažemo s skuto, nanj položimo nekaj rezin jajc, malo posolimo, zraven razporedimo koščke sardin in čebulo, vse skupaj pokapljamo s prihranjenim oljem iz konzerve, popopramo ter ponudimo s kozarcem vina. Za malico!

 

Gosta paradižnikova juha z jajcem in pestom
Do nove sezone paradižnika in bazilike porabimo vse zaloge. Za dva.

Potrebujemo:
500 g paradižnikove pasate
manjša čebula, strok česna
žlica oljčnega olja
2–3 žlice belega vina, 1 dl zelenjavne jušne osnove, sol po okusu
2 jajci, 2 žlici naribanega trdega sira (zbrinc, parmezan ali trnič)
žlica bazilikinega pesta
Priprava:
Čebulo in česen drobno sesekljamo in prepražimo na olju, zalijemo z vinom in pokuhamo. Dodamo paradižnik in juho ter kuhamo še 10 minut.
Olupimo jajca, v krožnike nalijemo juho, na sredo položimo jajčni polovici, potresemo s sirom in pokapljamo s pestom.

 

Zelena juha s prepeličjim »pirhom«
Vsak si ga sam olupi in doda v juho. Za 2 osebi.

Potrebujemo:
po pest peteršilja, kopriv, mlade špinače
2 manjši bučki, 1 krompir, približno 0,5 l vode
žlica sladke smetane, sol po okusu
2 prepeličji jajčki, poper iz mlinčka

Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na manjše koščke in damo kuhat. Operemo bučke, jih narežemo na kolobarje in dodamo k na tri četrt kuhanemu krompirju. Operemo še špinačo, peteršilj in koprive (koprive z rokavicami!), vse grobo zrežemo in dodamo v lonec minute pred koncem kuhanja.
Nato s paličnim mešalnikom zmeljemo sestavine v kašo, dodamo sol in smetano, prevremo in nalijemo v skodelici ter priložimo še prepeličje jajce. Ponudimo tudi poper iz mlinčka.