juha
1,5 l vode
2 žlici kisle smetane, sol
testo
300 g gladke bele moke
1 jajce
2-3 žlice sončničnega olja in malo za mazanje testa
5-7 žlic mlačne vode
žlica jabolčnega kisa, sol
nadev
300 g skute
150 g kisle smetane
3 jajca, 2 žlici ostre moke, sol
3 žlice drobno narezanega drobnjaka in še žlica za potresanje
Priprava
V presejano moko naredimo jamico, vanjo damo vodo, jajce, olje, kis in sol ter mešamo. Testo dobro pregnetemo, da je dovolj prožno in se ne prime niti posode niti rok. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem, pokrijemo s toplo skledo in pustimo počivat pol ure.
Za nadev pretlačimo skuto in dodamo preostale sestavine. Spočito testo razvlečemo na pomokanem prtu, premažemo z oljem, prekrijemo z nadevom, zvijemo. Štrukeljce zavijemo v folijo in kuhamo v vreli vodi 7 do 10 minut.
Kuhane narežemo in vložimo v »juho« - zavreto vodo, v kateri smo razmešali kislo smetano in sol. Juho ponudimo potreseno z narezanim drobnjakom.