1,5 kg čim večjih osličev (lahko je kar en sam)
3 čebule
skodelica paradižnikove omake
1 dcl suhega belega vina
2 jedilni žlici vinskega kisa
nekaj lovorjevih listov
skodelica koruznega zdroba
½ dcl oljčnega olja
črni poper v zrnju, sol
jušna zelenjava za ribji fond (čebula, košček zelene, glava česna, rumeno korenje, por)
Priprava:
Osliča ali manjše osliče filiramo. Narežemo jih na manjše kose, velike za grižljaj. Glavam odstranimo škrge in jih skupaj s kostmi prestavimo v lonec s približno litrom hladne vode. Skupaj z očiščeno in na manjše kose narezano jušno zelenjavo skuhamo ribjo osnovo. Ribji fond kuhamo na srednjem ognju od 30 do 40 minut in vmes odstranimo peno, ki se nabere na površini.
Medtem pripravimo čebulo za brodet. Narežemo jo na tanjše kolobarje in jo dobro prepražimo na oljčnem olju, da se povsem razpusti. Dodamo lovorjeve liste ter natrt poper.
Pripravljene kose osliča povaljamo v koruznem zdrobu, pojačamo ogenj in jih z vseh strani popečemo na čebuli. Zalijemo z decilitrom suhega belega vina, solimo ter pustimo, da polovica vina izhlapi. Prilijemo odcejeno jušno osnovo, dodamo skodelico paradižnikove omake in kuhamo na zmernem ognju od 20 do 25 minut. Na koncu po želji za ostrejši okus dodamo brodetu dve žlici vinskega kisa.
Brodet ponudimo skupaj s polento ali kruhom. Ker nima koščic, je zelo primeren za otroke.