Kostanjevi njoki s pestom
Sestavine
500 g kuhanega krompirja
40 g pšenične moke
100 g kostanjeve moke
1 majhno jajce
šopek majarona in bazilike
2 žlici naribanega pekorina in parmezana reggiano
2 žlici pinjol
oljčno olje
sol
Priprava
Zelišča operemo, lističe osmukamo s stebelc in osušimo. V manjši ponvi prepražimo pinjole, nato jih zmeljemo skupaj s polovico bazilike. Dodamo še sir, malo soli in kakšno žlico oljčnega olja.
Kuhan krompir olupimo, pretlačimo in mu dodamo obe vrsti presejane moke. Mešamo, da dobimo kompaktno zmes.
Odtrgamo košček in ga vržemo v vrelo vodo. Če med kuhanjem ne razpade, ni treba dodati jajca, sicer ga vmešamo, medtem nenehno mesimo.
Iz testa oblikujemo njoke. Položimo jih v krop. Ko splavajo na površino, so kuhani.
Odcedimo. Stresemo jih v ponev s pestom, ki mu dodamo malo vode, v kateri so se kuhali njoki. Pazljivo premešamo in postrežemo še vroče. Krožnik okrasimo z lističi bazilike.
Nadevan brancin v srajčki iz dimljene pancete
Sestavine
4 očiščeni in oluskani brancini
40 rezin dimljene pancete
šopek timijana, 8 strokov česna, oljčno olje, rezine limone
nadev
400 g mesa svežih klobas (kožo odstranimo)
nekaj lističev timijana, pest nasekljanega peteršilja in drobnjaka
ščepec kajenskega popra, malo limonovega soka
priloga
800 g večjih češnjevih paradižnikov, česen, majaron
Priprava
Pečico segrejemo na 220 °C. Vse sestavine za nadev dobro premešamo. Ribe popivnamo s papirnatimi brisačami, nato jih solimo in popramo. Trebušno votlino napolnimo z nadevom.
Ribe obložimo s panceto, tako da rezine križno polagamo drugo čez drugo po vsej dolžini, prekrijemo tudi trebušno odprtino.
Tako pripravljene ribe položimo v večji naoljen pekač, posujemo jih z morsko soljo, timijanom in polovičkami česnovih strokov (v lupini). Pečemo 25–30 minut, vmes jih obrnemo. Po želji postrežemo z rezinami limone.
Za prilogo razpolovljene češnjeve paradižnike zložimo na naoljen pekač s trebuščki navzdol, na vsakega damo tanko rezino česna, vse skupaj potresemo z majaronom in prelijemo z žlico olja ali dvema, nato za 30 minut postavimo v pečico, segreto na 150 °C.