Sredin jedilnik: kostanjevi njoki in nadevan brancin

Z jedilnikom Andreje Ovčarič je lahko prazničen vsak dan do konca leta.

Objavljeno
27. december 2011 09.42
Posodobljeno
28. december 2011 11.00
Andreja Ovčarič, Odprta kuhinja
Andreja Ovčarič, Odprta kuhinja

Kostanjevi njoki s pestom


Sestavine

500 g kuhanega krompirja

40 g pšenične moke

100 g kostanjeve moke

1 majhno jajce

šopek majarona in bazilike

2 žlici naribanega pekorina in parmezana reggiano

2 žlici pinjol

oljčno olje

sol



Priprava

Zelišča operemo, lističe osmukamo s stebelc in osušimo. V manjši ponvi prepražimo pinjole, nato jih zmeljemo skupaj s polovico bazilike. Dodamo še sir, malo soli in kakšno žlico oljčnega olja.

Kuhan krompir olupimo, pretlačimo in mu dodamo obe vrsti presejane moke. Mešamo, da dobimo kompaktno zmes.

Odtrgamo košček in ga vržemo v vrelo vodo. Če med kuhanjem ne razpade, ni treba dodati jajca, sicer ga vmešamo, medtem nenehno mesimo.

Iz testa oblikujemo njoke. Položimo jih v krop. Ko splavajo na površino, so kuhani.

Odcedimo. Stresemo jih v ponev s pestom, ki mu dodamo malo vode, v kateri so se kuhali njoki. Pazljivo premešamo in postrežemo še vroče. Krožnik okrasimo z lističi bazilike.

 

Nadevan brancin v srajčki iz dimljene pancete


Sestavine

4 očiščeni in oluskani brancini

40 rezin dimljene pancete

šopek timijana, 8 strokov česna, oljčno olje, rezine limone

nadev

400 g mesa svežih klobas (kožo odstranimo)

nekaj lističev timijana, pest nasekljanega peteršilja in drobnjaka

ščepec kajenskega popra, malo limonovega soka

priloga

800 g večjih češnjevih paradižnikov, česen, majaron



Priprava

Pečico segrejemo na 220 °C. Vse sestavine za nadev dobro premešamo. Ribe popivnamo s papirnatimi brisačami, nato jih solimo in popramo. Trebušno votlino napolnimo z nadevom.

Ribe obložimo s panceto, tako da rezine križno polagamo drugo čez drugo po vsej dolžini, prekrijemo tudi trebušno odprtino.

Tako pripravljene ribe položimo v večji naoljen pekač, posujemo jih z morsko soljo, timijanom in polovičkami česnovih strokov (v lupini). Pečemo 25–30 minut, vmes jih obrnemo. Po želji postrežemo z rezinami limone.

Za prilogo razpolovljene češnjeve paradižnike zložimo na naoljen pekač s trebuščki navzdol, na vsakega damo tanko rezino česna, vse skupaj potresemo z majaronom in prelijemo z žlico olja ali dvema, nato za 30 minut postavimo v pečico, segreto na 150 °C.