Sredin jedilnik: piščančja bedra s testeninami

H piščancu se lepo poda pekoč sirni namaz in jogurt s timijanovim medom in orehi.

Objavljeno
29. november 2011 11.57
Posodobljeno
30. november 2011 11.00
Maria Maridaki Čalić, Odprta kuhinja
Maria Maridaki Čalić, Odprta kuhinja

Pekoč sirni namaz (tirokafteri)

Sestavine

250 g grškega jogurta

2 pekoča zelena feferona

1 zelena paprika

2 stroka česna

1/2 skodelice oljčnega olja

250 g sira feta

žlička pekoče paprike

žlička origana

žlička kisa

Priprava

Feto odcedimo in nadrobimo v večjo posodo. Feferona in papriko narežemo na kolobarčke, česen sesekljamo, nato vse dodamo siru.

Sestavine prelijemo z gostim polnomastnim jogurtom in oljčnim oljem ter začinimo s pekočo papriko, origanom in kisom.

Dobro premešamo in ohlajeno skupaj s kruhom ponudimo kot odlično predjed.

 

 

Piščančja bedra s testeninami (kritharaki)

Sestavine

4 piščančja bedra

4 ali 5 večjih paradižnikov

1 velika čebula

2 žlici pimentovih zrn

3 lovorovi listi

½ skodelice oljčnega olja

sol, poper

3 skodelice testenin v obliki riža (krihtaraki)

Priprava

Čebulo drobno sesekljamo in jo v velikem loncu prepražimo na polovici oljčnega olja.

Dodamo piščančja bedra in jih na srednjem ognju obračamo 5 minut, da se po vseh straneh lepo zapečejo.

Primešamo sesekljan paradižnik, dva kozarca vode, piment in lovor. Na šibkem ognju dušimo 20 minut.

Nato vmešamo testenine in kuhamo še 15 minut. Vmes previdno mešamo, pazimo, da je dovolj tekočine, v kateri se dušijo testenine.

 

 

Jogurt s timijanovim medom in orehi

Sestavine

½ kg polnomastnega grškega jogurta

4 žlice timijanovega medu

pest orehovih jedrc

Priprava

Jogurt razdelimo v štiri skledice, v vsako dodamo žlico medu in nekaj orehovih jedrc.

Ponudimo kot enostavno in okusno sladico.