Pekoč sirni namaz (tirokafteri)
Sestavine
250 g grškega jogurta
2 pekoča zelena feferona
1 zelena paprika
2 stroka česna
1/2 skodelice oljčnega olja
250 g sira feta
žlička pekoče paprike
žlička origana
žlička kisa
Priprava
Feto odcedimo in nadrobimo v večjo posodo. Feferona in papriko narežemo na kolobarčke, česen sesekljamo, nato vse dodamo siru.
Sestavine prelijemo z gostim polnomastnim jogurtom in oljčnim oljem ter začinimo s pekočo papriko, origanom in kisom.
Dobro premešamo in ohlajeno skupaj s kruhom ponudimo kot odlično predjed.
Piščančja bedra s testeninami (kritharaki)
Sestavine
4 piščančja bedra
4 ali 5 večjih paradižnikov
1 velika čebula
2 žlici pimentovih zrn
3 lovorovi listi
½ skodelice oljčnega olja
sol, poper
3 skodelice testenin v obliki riža (krihtaraki)
Priprava
Čebulo drobno sesekljamo in jo v velikem loncu prepražimo na polovici oljčnega olja.
Dodamo piščančja bedra in jih na srednjem ognju obračamo 5 minut, da se po vseh straneh lepo zapečejo.
Primešamo sesekljan paradižnik, dva kozarca vode, piment in lovor. Na šibkem ognju dušimo 20 minut.
Nato vmešamo testenine in kuhamo še 15 minut. Vmes previdno mešamo, pazimo, da je dovolj tekočine, v kateri se dušijo testenine.
Jogurt s timijanovim medom in orehi
Sestavine
½ kg polnomastnega grškega jogurta
4 žlice timijanovega medu
pest orehovih jedrc
Priprava
Jogurt razdelimo v štiri skledice, v vsako dodamo žlico medu in nekaj orehovih jedrc.
Ponudimo kot enostavno in okusno sladico.