Sredin namig za kosilo: Češpljeva pogača

... ali s hruškami, jabolki, marelicami; priprava 10 minut, čas peke 20–30 minut

Objavljeno
25. julij 2014 12.48
ČEŠPLJEVA POGAČA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:
3 jajca
130 g sladkorja
220 g moke
3 žličke pecilnega praška
1,5 dl mleka
1 žlica ruma
90 g stopljenega masla ali olja
5 žlic mletih mandljev, 1 pest mandljevih lističev
1 kg sliv

Priprava:
Pečico segrejemo na 180–200 stopinj. Pripravimo pravokoten nižji pekač in ga namastimo ali obložimo s papirjem za peko. (Lahko uporabimo tudi model za mafine in spečemo sladico kar v njem.)
Slive izkoščičimo in narežemo na polovice ali četrtine.
Dobro penasto stepemo cela jajca, postopno dodamo sladkor. Nato žlico za žlico dodajamo še moko s pecilnim praškom, mletimi mandlji in z metlico vmešamo v penasto zmes. Nazadnje v zmes prilijemo še mleko, rum in maščobo.
Testo vlijemo v pekač. Obložimo ga s slivami, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 20 minut oziroma nekaj minut dlje, odvisno od modela – preverimo z zobotrebcem.
Pečeno pogačo na tanko premažemo z raztopljeno marmelado in potresemo z mandljevimi lističi.
Ponudimo po enolončnici.